Перейти к основному содержанию

Король контрафакту тютюну Валерій Хоменко: фабрики в Україні, «ДНР», Росії та заступництво «слуг народу»

03.11.2022
Опубликовано в Обзоры

Як хтось влучно зауважив, мрія українця не подолати корупцію, а подолати того, хто з цієї корупції харчується, та зайняти його місце.

І хоча мова в даній публікації піде здебільшого не про політиків, проте не можна не відзначити той факт, що діяльність одного з найбільших українських контрабандистів цигарок Валерія Хоменка прикривають якраз представники «Слуг народу», які обіцяли «саджати» і «кінець епохи брехні». Невідомо, чи настав кінець «епохи брехні» для конкретно заступника голови комітету з фінансів народного депутата від «Слуги Народу» Андрія Холодова та члена податкового комітету парламенту від «Слуги Народу» Мар’яна Заблоцького, але ось те, що «епоха бідності» для них закінчилася - Це безперечно. Холодов, до речі, є кумом Віктора Медведчука, але суть не в цьому.

А в тому, що серед іншого ці два «слуги» кришують одного з найбільших контрабандистів України та Росії Валерія Хоменка. Хто конкретно кришував цього діяча за Порошенка – не зовсім зрозуміло, але у будь-якому разі – його успішно відтіснили «слуги».

А починав Валерій Хоменко (точніше – прийшов у великий бізнес) за славної пам’яті Віктора Федоровича. І, звичайно, у Донецьку, де спільно з партнером Ріната Ахметова та Бориса Колесникова кримінальним авторитетом Михайлом Ляшком заснував сигаретну фабрику «Хамадей», яка у найкоротші терміни стала лідером контрафакту сигаретних виробів.

2.11.22

Незважаючи на те, що Ляшка застрелили у 2015 році в Криму, де він «розрулював» питання своєї ОЗУ, він досі перебуває в бенефіцирах фабрики. Але другий партнер – Валерій Хоменко – залишився живим. І не просто залишився, а розвинув бізнес, навіть попри те, що представників «сім’ї» 2014 року з України масово виганяли.

Невідомо, скільки саме заробляє Валерій Хоменко на контрабанді тютюну, але, за повідомленнями офіційних джерел, Україна у 2021 році втратила від тіньового ринку тютюнових виробів 15,5 мільярда гривень.

Однак повернемося до Донецька та до фабрики «Хамадей». У 2014 році юридичну особу ДП «Хамадей» було перереєстровано в Краматорську, хоча виробничі потужності, як ви самі розумієте, залишилися в Донецьку. Де, як не дивно на перший погляд, не були віджаті ні бидлом під назвою «народна влада ДНР», ні російськими силовиками, які керували цим бидлом. А успішно продовжили працювати під керівництвом того ж Валерія Хоменка, хоча він і перебрався до Києва.

Щоправда, податків, звісно, ніхто не платив. У сенсі – до держбюджету України. Як саме вирішувалося питання з «податками» у «ДНР» – невідомо, але те, що з фабрики харчувалися та харчуються їхні «народні» керівники – зрозуміло.

Читайте також: Кому війна, а кому – розширення бізнесу: як тютюнова компанія “сім’ї” працює на два фронти

Проте «Донецькою народною республікою» справа не обмежується. Валерій Хоменко відкриває ще три фабрики на підконтрольній території України та ще кілька десятків різномасних фірм:

2.11.22

Заодно отримує паспорт Росії:

2.11.22

Паралельно реєструє та розгортає реалізацію продукції через ТОВ «Тютюнова компанія пеппел», зареєстровану в Ростові-на-Дону.

2.11.22

А ось виписка вже з українського реєстру:

2.11.22

Нічого не нагадує? Хоменко навіть не морочиться фантазією в назвах своїх фірм. А навіщо? Прикриють на найвищому рівні. Покровителів ми вже називали. Їхня дієвість підтверджується практикою – хтось чув, щоб у Валерія Григоровича Хоменка, володаря як мінімум двох паспортів – російського та українського – виникли якісь проблеми?

Так, його фірми знаходяться в списках санкцій. І що? Це якось вплинуло? СБУ, НАБУ, САП, НПУ, хто там ще із правоохоронців у нас є – хтось поцікавився його діяльністю як за фактом контрабанди тютюнових виробів, так і за фактом спонсорування колаборантів із «ДНР» та вбивць із Росії?

У 2021 році структури Хоменка стали беззаперечними лідерами контрабанди тютюнових виробів через територію України до Європи. Продукція із Донецька через територію Росії, далі через Харківську область прямувала до західного кордону. Зараз схема, звісно, змінилася – завадили активні бойові дії. Але вона існує, потік грошей і далі йде як у кишені «слуг», які кришують Хоменка в Україні, так і в кишені ФСБшників, які дахують його ж у «ДНР» та Росії.

2.11.22

Чому ніхто не цікавиться діяльністю зареєстрованого в липні 2021 року АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "Онтаріо"» та ще шести пов’язаних компаній, які в управлінні ТОВ «КУУ “Хедж інвест» через фіктивних директорів організували мінімізацію податкових платежів та виведення коштів і яких причетні «слуги народу»?

2.11.22

Те, що до 24 лютого у СБУ та інших правоохоронців до Валерія Хоменка не виникало питань, можна списати на заступництво тих самих «слуг», які відтіснили від корита колишніх покровителів контрабандиста.

Але як пояснити його діяльність після 24 лютого? Чому ніхто з представників українських спецслужб не зацікавився Валерієм Хоменком та його покровителями Холодовим та Заблоцьким? Хоча б у зв’язку із кумом Холодова Медведчуком? Якого, до речі, щось дуже тихо й оперативно під пристойним приводом відправили до його власного кума Путіна.

Що – все це не на годині? А коли ж буде на годині? Чи вкрадені лише на контрафакті тютюнової продукції 15 мільярдів гривень не потрібні нашій країні в умовах тотальної війни? Коли обіцяний «кінець епохи бідності» настане не лише у «слуг», які обіцяли це, а й у народу, який повірив цим обіцянкам?