Перейти к основному содержанию

Контрабандист Валерій Хоменко: цигарковий Аль Капоне з російським паспортом

02.11.2022
Опубликовано в Обзоры

Ні для кого не секрет, що за минулі 10 років Україна стала світовим лідером із виробництва та контрабанди в інші країни цигарок.

Про це йдеться у розслідуванні порталу ПолітІнформ. 

1.11.22

Історія однієї «сім’ї»

Слово «сім’я», за часів правління біглого президента, стало поняттям номінальним, таким же номінальним воно було у гангстерському синдикаті Чикаго сім’ї Капоне. Проте поняття «сім’я» не відпускає наше повсякденне життя і впливає на нього тим чи іншим чином, хоча пройшло вже більше 8 років з моменту падіння кримінального режиму в нашій державі.

Одна сім’я з Єнакієво створила Державну систему контрабанди. Про такі успіхи сім’я Капоне навіть і мріяти не могла. Будь-який системний бізнес починаючи працювати в Україні одразу винен сім’ї.

На сімейну систему працювали майже всі: митниця, податкова, МВС, СБУ, Суди… 

Контрабанда теж була різноманітна: спирт, тютюнові вироби, бурштин, медикаменти….

Контрабанда стала частиної Державної політики.

І особливу роль в ній займала (і займає) контрабанда тютюнових виробів.

Революція гідності колихнула систему. Але «Гідності» революція була не для кожного.

Такі світові гіганти індустрії представлені в Україні, як Philip Morris, British American Tobacco, Imperial Tobacco, JTI отримали можливість змінити правила ведення бізнесу. 

Але…

Але «Сімейні посіпаки» почали Ділити, Віджимати, Знищувати, те що Ділила, Віджимала і Знищувала «сім’я».

І це стосувалося і системи виробництва і контрабанди тютюнових виробів.

Особливе місце в «сімейному» бізнесі займала Донецька фабрика «ХАМАДЕЙ». Лідер тіньового виробництва та експорту. Засновники: партнер Рената Ахметова та Бориса Колесникова – кримінальний авторитет Михайло Ляшко (розстріляний у Криму в 2015 році) та Валерій Хоменко (про нього окремо далі).

У 2014-2020 роках, як говорять в підручниках: почалася міжусобна боротьба. 

Хто тільки з відомих політиків та бізнесменів не намагався «прикурити» від контрабанди тютюну. Наші колеги вже випустили сотні статей, сюжетів і розслідувань.

А «прикур» таки може одурманити будь-кого.

Вдумайтеся, у 2021 році втрати державного бюджету через тіньовий ринок тютюнових виробів оцінювалися у 15,5 млрд грн.

З кожною наступною зміною влади – зникають певні суб’єкти та виникають нові.

Як і в сто років тому в Чикаго, у сучасній державі зникають люди, лобіюються «тютюнові» закони, корупціонери отримують хабарі – сімейна «система» працює. 

Система «сімейних» цінностей

Якщо з міжнародними виробниками в Україні здебільшого все зрозуміло, працюють правила «приватно-державного партнерства». На сьогодні тютюнові гіганти стали найбільшими платниками податків і зборів та великими роботодавцями.

Проте власники ДП ХАМАДЕЙ ніяк не можуть відійти від «сімейних» цінностей. Продовжуючи працювати в Донецьку та підтримуючи керівництво квазіреспубліки, власники пішли далі. Відкрили новий завод виробництва в окупованому Криму.

Наші друзі з кібер розвідки відстежили, і з’ясували що цинізм послідовників «сім’ї» на цьому не завершився.

Валерій Хоменко співзасновник ДП ХАМАДЕЙ (компанію перереєстрували в Краматорськ, потужності так і залишились працювати в Донецьку), протягом останніх шести років відкриває ще три фабрики з виробництва цигарок на території України, при цьому у 2019 році отримує громадянство росії.

1.11.22

Та паралельно реєструє та розгортає реалізацію продукції через «ООО ТАБАЧНАЯ КОМПАНИЯ ПЭППЭЛЛ» зареєстровану в Ростові-на-дону.

1.11.22

1.11.22

У 2021 році структури Хоменко стали беззаперечними лідерами контрабанди тютюнових виробів через територію України в Європу. Продукція з Донецька через територію росії, далі через Харківську область прямувала до західного кордону.

«Сімейна» система продовжує працювати. 

Саме на Хоменко В.Г. зареєстровані всі 144 обʼєкти інтелектуальної власності, торгові марки які випускають фабрики Донецька, окупованого Криму та в Україні.

Після смерті партнера по бізнесу, зміни двох політичних режимів, втративши контроль єнакіївської «сім’ї» Валерій Хоменко починає створювати вже свою власну «сімʼю».

Та чомусь в столиці України – комфортному Києві.

Фінансуючи кулі, снаряди та ракети проти нашого народу.

Цигаркові кулі

Мабуть, не варто говорити, щоб функціонувала системна контрабанда повинна бути злагоджена робота виробника з поставками сировини, робочої сили, системи збуту і логістики, а також системна сліпота всіх контролюючих органів. 

Багато написано про місце МВС, СБУ, ДПС, ДМС, ДБР, ДПСУ та інших «абревіатур» в корупційних схемах контрабанди. Не будемо зупинятися на цьому.

Проте слід окремо виділити лобістів – народних обранців.

Досі лобіює інтереси Хамадей Кум Віктора Медведчука та член податкового комітету Парламенту від «Слуги Народу» – Мар’ян Заблоцький.

Невже є тяга до «сімейних» цінностей і в нинішніх народних обранців?

Невже тіньовий аль Хоменко зможе продовжити й далі просувати «сімейні» цінності? 

Ми знайшли інформацію про те, що в липні 2021 року було зареєстровано АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО “ЗАКРИТИЙ НЕДИВЕРСИФІКОВАНИЙ ВЕНЧУРНИЙ КОРПОРАТИВНИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ ФОНД “ОНТАРІО” та ще шість пов’язаних компаній. Які під управлінням ТОВ “КУА “ХЕДЖ ІНВЕСТ” через фіктивних директорів організували мінімізацію податкових платежів і вивід грошових коштів.

1.11.22

Історія з Аль Капоне вчить, що найвідоміший гангстер 20 століття був обвинувачений та засуджений саме за ухилення від сплати податків. І система була безпристрасна.

А під час воєнного стану займатися фальсифікатом, контрабандою, фінансуванням ворога та ухилятися від сплати податків – це вже самогубство, чи злочинна самовпевненість.

Додати до цього елітне життя на печерських пагорбах та всі атрибути «злочинного короля»: 

Кортеж елітних мерседесів при пересуванні містом;

Ескорт групи охоронців;

Ескорт «особливої» блондинки.

Треба зазначити «особливість» цієї особи – Акдамар (дів. Загореи) Ольга. Дуже цікава дівчина з росії, якій 31 грудня 2013 року зробили новорічний подарунок у вигляді українського громадянства. Основне заняття – супровід керівників та топ чиновників. Теж оселилася в елітному районі на печерських пагорбах.

Дівчина контрабандиста під час війни не перестає хизуватися розкішним життям та пристрастю до можновладців отримуючи інформацію та забезпечення. 

Цигарковий Аль Хоменко кожного дня «прикурює» з кишень простих українців і свідомо фінансує окупантів.

Післямова

Мабуть всю свою історію контрабанда і кримінальний світ завжди були єдиним поняттям. Аль Капоне був кримінальним королем контрабанди 20-30х років в США, скуповуючи чи залякуючи поліцію, чиновників та політиків. Але час і закон розставив все на свої місця. І діти в школах США вже вивчають історію мафії.

Розуміємо, що це може стати ще одним журналістським розслідуванням.

Проте, автори зауважують, вірять, що зброя – це «слово». І це «слово» неодмінно допоможе, щоб історію української контрабанди та корупції ми зустрічали лише в підручниках історії.