Перейти к основному содержанию

Кадри вирішують все, або як професіоналізм рятує аграріїв та Державне підприємство.

05.09.2022
Опубликовано в Обзоры

Важкі рішення. Тільки так можна охарактеризувати те, що відбувається зараз в більшості секторів української економіки. Війна скрізь внесла свої корективи і аграрний сектор не став виключенням.

Для наших аграріїв зараз дуже важкі часи, які вимагають відповідальних та рішучих дій. Вміння знаходити альтернативні варіанти логістики та нові ринки збуту сільськогосподарської продукції необхідні для виживання галузі. Майже повне закриття українських портів та часткове замінування Чорного моря, змусили приватних фермерів з усіх регіонів та державні підприємства різних рівнів перевозити свій врожай залізницею та автотранспортом через кордон до Румунії та інших сусідніх країн. Цілий ряд інших факторів також негативно вплинули на ситуацію.  Багато фермерських господарств вичікують з реалізацією зібраного врожаю в надії, що його вартість може зрости через деякий час, інші ж тижнями стоять на кордоні.

Державні аграрні підприємства опинилися ще в гіршій ситуації. Численні виконавчі провадження, арешти рахунків та накопичені за попередні періоди борги унеможливлюють підписання експортних договорів з іноземними компаніями, тобто ще більше позбавляють їх можливостей вибратися з боргової ями та почати працювати на користь та відновлення держави. 

Часта зміна керівництва в аграрних державних підприємствах, призначення на керівні посади людей, що не мають фахової підготовки, стала вже нормою для нашої країни. Цю практику давно вже було потрібно припиняти, і в тих сферах де відбулися зміни на користь не знайомств та кумівства, а професіоналізму, відразу почали відчуватися позитивні зміни.

Для прикладу можна взяти «Центр сертифікації та експертизи насіння та садивного матеріалу», який по праву можна охрестити найскандальнішим ДП в підпорядкуванні Фонду Держмайна. Постійні скандали, розслідування та гучні справи, пов’язані з цим підприємством та його керманичами, що почалися з 2019 року не втихають і досі. 

               Однак, після Нового року, Фонд Держмайна, щоб зняти, хоча б частково, з себе відповідальність, створив для цього ДП наглядову раду, головою якої обрали Аліну Левченко. 

Аліна Левченко виявилась єдиною з п’яти членів, хто має профільну освіту та нещодавно захистила ступінь кандидата економічних наук в Сумському національному аграрному Університеті. Одже, хочаб одна членкиня цієї ради розуміє за що йдуть голосування та які рішення необхідно приймати для підтримання аграрної галузі.

І підприємство нарешті запрацювало. В реєстрі з’явились відомості про скорочення філій та про присвоєння кадастрових номерів неоформленим досі земельним ділянкам ДП. Частково почала гаситися заборгованість по заробітній платі. Також значно зросла активність ДП в судовому реєстрі, нові позивні заяви за попередні періоди подані саме підприємством. Про нові скандали, пов’язані з діяльністю ради та нового тимчасового керівництва  також не чути, хоча пройшло вже більше ніж півроку. 

Фермерські господарства, з якими співпрацює ДП також обиралися прозоро, на основі конкурсу та юридично оформили свої взаємовідносини. На сайті підприємства вже з’явились відомості про проведення конкурсів на наступній аграрний сезон. Отже, ситуація налагоджується. 

Створення наглядової ради та відсторонення колишнього директора в цьому випадку спрацювало. Сподіваємось, що це допоможе всім державним аграрним підприємствам Фонду Держмайна.