Перейти к основному содержанию

ISW: ЗСУ для успішного відбиття наступу армії РФ конче потрібна допомога США

14.04.2024
Опубликовано в Обзоры

Читать на русском

ISW: ЗСУ для успішного відбиття наступу армії РФ конче потрібна допомога США

ISW: ЗСУ для успішного відбиття наступу армії РФ конче потрібна допомога США

Ситуація на полі бою на сході України упродовж останніх днів значно загострилася. Російські окупанти наступають на трьох напрямках, а українським воїнам стає все важче утримувати оборону на тлі дефіциту боєприпасів і засобів ППО та практично повної відсутності військової допомоги від США.

І за умови, якщо Сполучені Штати не поновлять допомогу, існує висока загроза, що навіть погано навчені та підготовлені окупаційні війська РФ зможуть досягти успіху у війні проти України.

Про це застерегли в Інституті вивчення війни (ISW)

Аналітики зауважили, що російські війська на оперативному рівні діють нині на трьох напрямках. Вони не підсилюють одне одного, однак окупанти мають можливість концентруватися на здобутті тактичних досягнень на будь-якому із секторів за власним вибором.

ЗСУ для успішного відбиття наступу армії Росії конче потрібна допомога США – ISW qkxiqdxiqdeihrant

Про це заявив і головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський, який 13 квітня констатував суттєве загострення обстановки на східному фронті упродовж останніх днів. За його словами, росіяни здійснюють механізовані атаки на Лиманському, Бахмутському та Покровському напрямках.

Російським наступальним діям сприяє суха та спекотна погода, що полегшила просування важкої техніки ворога. До того ж росіяни, попри значні втрати, підтягують на схід України нові підрозділи, намагаючись досягти тактичних успіхів.

"Зусилля Росії на Лиманському, Часовоярському та Покровському напрямках переслідують важливі з оперативного погляду цілі, але ці операції не підтримують одна одну, і російські війська все ще, здається, чергують акценти між різними напрямками, а не схиляються до всіх трьох у будь-який момент часу", – зазначили аналітики.

Експерти зауважили, що упродовж попередніх двох років повномасштабної агресії РФ українські війська успішно відбивали наступи Росії такого оперативного рівня, не в останню чергу завдяки ресурсам, якими забезпечували ЗСУ США. Тож на якомусь етапі Росія була змушена завершити свої спроби наступати до отримання значущих в оперативному плані результатів.

Нині, коли українські війська потерпають від значної нестачі артилерійських снарядів і засобів ППО, що є критично важливими для оборони, – росіяни вирішили цим скористатися.

"Російське військове командування, ймовірно, вважає, що українські сили не зможуть захищатися від поточних і майбутніх наступальних операцій Росії через затримки або повне припинення військової допомоги США. Останнім часом російські війська періодично переміщують увагу між наступальними операціями на Лиманському, Часівярському та Покровському напрямках. Спочатку російські війська на початку 2024 року визначили першочерговим завданням захоплення Авдіївки, паралельно з одночасними, але менш інтенсивними операціями на лінії Куп’янськ – Сватове – Кремінна, потім сконцентрувалися на Лиманському напрямку, дещо знизивши темп під Авдіївкою, а у березні-квітні 2024 року активізують зусилля із захоплення Часового Яру", – йдеться у матеріалі.

Аналітики вважають, що окупаційним російським військам не вистачає сил на проведення більше однієї ефективної широкомасштабної оперативної операції у конкретний момент часу. Ця проблема фіксувалася ще від початку повномасштабного вторгнення. Однак тепер окупанти отримали можливість чергувати кілька наступальних зусиль, аби "розтягти" сили України в умовах нестачі української артилерії та протиповітряної оборони.

Ця схема навіть дозволила частині російських підрозділів на менш інтенсивних напрямках відпочивати та відновлюватися, поки українців атакують ті підрозділи, що відпочивали раніше або нещодавно отримали підкріплення.

Далі російське командування у будь-який момент може активізувати зусилля на іншому оперативному напряму, змушуючи Сили оборони України перерозподіляти свої оборонні ресурси на театрі дій і створювати вразливі місця, якими російські сили можуть скористатися.

За даними ISW, окупанти створюють резерви оперативного та стратегічного рівня, що допоможуть не лише підтримувати поточні наступальні операції в Україні, а й, ймовірно, перейти в анонсований наступ навесні-влітку.

І, за оцінками аналітиків, ці резерви навряд чи будуть готові діяти як сили проникнення першого ешелону або сили експлуатації другого ешелону і зможуть проводити широкомасштабні механізовані штурми в 2024 році, доки українські сили матимуть засоби, щоб їм протистояти. Тож російські війська, найімовірніше, використають їх для перекомплектування або посилення наявних формувань і продовжуватимуть шліфування під керівництвом піхоти з періодичними обмеженими механізованими поштовхами в обраному напрямку в ключові моменти.

І тут багато що залежить від того, що робитиме найбільший союзник України – США.

"Якщо Сполучені Штати не відновлять надання допомоги Україні, а українським силам і надалі не вистачатиме особливо важливої артилерії та боєприпасів протиповітряної оборони, то навіть погано навчені та погано оснащені російські війська зможуть проводити успішні наступальні операції", – резюмували в ISW.