Перейти к основному содержанию

Кримінальний бізнес Єрмолаєва — Чертка. Або чому дніпровський Хабад платить росії?

28.02.2024
Опубликовано в Обзоры

З моменту анексії Криму Російською Федерацією Україна втратила чимало заводів виноробної галузі. Це і славнозвісна «Масандра», і «Новий світ», які окупанти націоналізували та продали своїм структурам. Але є й такі, які начебто частково залишилися на окупованому півострові, проте продовжують роботу і на ворога, і в Україні. Таку політику для себе обрала одна з провідних компаній з дистрибуції алкоголю – Торговий дім «АВ» та її власник Фелікс Черток.

chertok
Горілка «Green Day», вина «Золота амфора» та «Villa Krym» (тепер «Villa UA») – це бренди, які реалізує Торговий дім «АВ». Вони добре відомі українцям і їх можна вважати одними з популярних в Україні. Власником цих брендів є ПАТ «Кетер інвест», а виробником, принаймні горілки «Green Day», —  ТОВ «Виналь» з Дніпра. Всі ці компанії тісно пов’язані з дніпровським бізнесменом Феліксом Чертком. Так, з 2001 по 2005 роки він значився у засновниках «Кетер інвест», а станом на зараз є єдиним власником згаданого Торгового дому «АВ».

torgoviy dim av

І «Кетер інвест», і Торговий дім «АВ» мають відношення до групи «Алеф» одного з найбільших забудовників Дніпра, учасника рейтингу найбагатших українців – Вадима Єрмолаєва. Станом на березень 2023 року він був кінцевим бенефіціаром першої.

keter invest alef
У грудні 2023 року Рада національної безпеки та оборони ввела санкції проти Єрмолаєва і пов’язаної з ним компанії АС-Terra International Ltd з Кіпру. Ця компанія була засновником низки інших, серед яких і згаданий ПАТ «Кетер інвест».
sanction yermolaev

Офіційно причину 10-річних санкцій не оголошували, проте відомо, що вони пов’язані із продовженням діяльності в окупованому Криму та сплатою податків до РФ.

У цьому контексті дивно, чому під санкції не потрапив «шанований дніпровський бізнесмен» Фелікс Черток, адже він є прямим бізнес-партнером Єрмолаєва і також має безпосереднє відношення до компаній, що продовжували працювати в Криму після його анексії.

Як вже зазначалось, виробником горілки «Green Day» є ТОВ «Виналь», яке має таку ж адресу у Дніпрі, як і Торговий дім «АВ» Фелікса Чертка. Торгова марка належить ПАТ «Кетер інвест», де Черток теж був засновником, і яке до 2020 року мало назву ПАТ «Алеф-Виналь» та розташовувалось у Дніпрі на вулиці Собінова. Ця назва і адреса важливі, адже вони привели журналістів до російського реєстру.

vinal
Так, у 2014 році, одразу після анексії, в Криму було перереєстроване за російським законодавством ООО «Алеф-Виналь-Крым». А з 2015 року засновником вже російського підприємства виступало Приватне акціонерне товариство «Алеф-Виналь», зареєстроване у Дніпрі.
alef vinal krym ru

З 2018 по 2019 роки російським ООО «Алеф-Виналь-Крым» керувала компанія з Кіпру – Promila enterprises Limited, назва якої літера в літеру відповідає фірмі з США, штат Іллінойс, власником якої є Вадим Єрмолаєв.

promila cyprus

promila illinois

Найцікавіше, що станом на зараз серед засновників російської компанії є кіпрські AD Vinal Invest limited та Amadon Limited, які станом на 3 квартал 2022 року значились серед бенефіціарів української «Кетер інвест», до якої мають відношення і Єрмолаєв, і Черток. Тобто одні й ті самі люди фактично керують компаніями і в Україні, і в Росії.
alef vinal krym ru2

Російські реєстри повідомляють, що виручка ООО «Алеф-Виналь-Крым» за 2022 рік, коли вже почалось повномасштабне вторгнення Росії в Україну, склала 2,5 млрд рублів. Упорядники реєстру також додають, що ця компанія входить в ТОП-10 по регіону в категорії виробництво напоїв за виручкою.

alef vinal krym ru3
То що ж виробляє російська компанія, пов’язана з Феліксом Чертком та Вадимом Єрмолаєвим? Google швидко пропонує, наприклад, вино «Villa Krim». Російський спеціалізований сайт з продажу алкогольних напоїв повідомляє:

«Вино «Вилла Крым» изготавливается компанией АВК (Алеф-Виналь-Крым) с 2012 года. Все сорта вин имеют лицензию Защищенного географического происхождения: ягоды для них выращиваются исключительно на собственных плантациях производителя на полуострове Крым. В коллекцию входят сортовые, мускатные и авторские ассамбляжные вина».
villa krim

Станом на 2012 рік, коли Крим ще не був окупований, кіпрська компанія AD Vinal Invest limited володіла українською ПАТ «Кетер інвест». В той же час, вона і зараз є засновником російської, що продовжує працюєвати в Криму. З цього можна зробити нетривіальний висновок, що Єрмолаєв та його партнер Фелікс Черток до сьогодні продовжують мати вплив на фірму, що платить податки в Росії.

У серпні 2022 року Вадим Єрмолаєв став фігурантом вже легендарного журналістського розслідування «Батальйон Монако». Його зафіксували на Лазуровому узбережжі за кермом люксового Bentley flying spur, вартість якого починається від 200 тисяч доларів. Тоді він ще не був під санкціями, тому спокійно використовував на цьому авто дніпровські номерні знаки. Сказати напевно, де він перебуває зараз – важко, але за офіційною інформацією він має паспорт громадянина Кіпру, про що сам неодноразово заявляв.
pasport yermolaeva

Що ж до Фелікса Чертка, то за інформацією джерел у правоохоронних органах видання Forbes, він виїхав з України 26 грудня 2023 року, через три дні після введення санкції проти його бізнес-партнера.

У 2023 році Черток був досить активний медійно, чого раніше за ним не було помічено. Українська та європейська преса писали про нього компліментарні матеріали, а у березні минулого року він навіть заявляв про запуск бренду горілки «Ukrainka», намагаючись вдавати із себе патріота.

Тоді ж зі ЗМІ майже підчистили матеріали про те, що батько Фелікса Чертка – Борис, нібито є відомим дніпровським кримінальним авторитетом на прізвисько «Седой» і, мовляв, це саме він влаштував сина в алкогольний бізнес. Але є і інша версія. Що в алкогольний бізнес Чертка привів дніпровський Хабад. І курує весь цей бізнес рав Шмуель Камінецький. І це вже реальна хуцпа, під час війни вести бізнес з окупантом.

Аналіз зв’язків щодо українських та російських компаній дає однозначну відповідь, що Фелікс Черток продовжує сидіти на двох стільцях, один з яких підсунутий окупантами. Проте санкцій ані проти нього, ані проти його компаній поки не запроваджено. Можливо правоохоронцям та РНБО просто потрібно дати час, аби вони проаналізували ситуацію та взялися за Чертка. Як це відбулося з Євгеном Черняком, який теж поїв горілочкою російських солдатів-вбиць мирних українських громадян.

Автор: Олена Добродій