Перейти к основному содержанию

Обслуговування будівель Київради подорожчало за рік на 19%

29.01.2024
Опубликовано в Обзоры

киевсовет,кмда,київрада

Київрада 17 січня без торгів замовила КП "Госпкомобслуговування" послуги з комплексного обслуговування об’єктів на 33,79 млн₴

Як пишуть Наші гроші з посиланням на інформацію в системі "Прозорро", цьогоріч послуги надаватимуть за такими адресами:

  • адмінбудинок на вул. Хрещатик, 36 "А",
  • внутрішній будинок на вул. Хрещатик, 36 "Б",
  • триповерховий будинок на вул. Хрещатик, 36 "В",
  • гараж на шість відділень на вул. Хрещатик, 36 "Г",
  • адмінбудинок на вул. Богдана Хмельницького, 6-А,
  • гараж на три відділення на вул. Богдана Хмельницького, 6-А, буква "Б".

Мова про підтримання санітарного стану приміщень, утримання прибудинкової території і допоміжних приміщень, диспетчеризації функціонування комплексу адмінбудинків, обслуговування електромереж та установок, сантехнічних мереж, теплопунктів та систем теплопостачання, систем кондиціонування, забезпечення функціонування телефонного зв’язку, малярні, штукатурні, столярні, збірно-розбірні та вантажно-розвантажувальні послуги, обслуговування пленарних та інших засідань, гардеробне обслуговування.

Послуги коштують 2,83 млн грн на місяць.

Торік Київрада так само без торгів замовляла цьому КП аналогічні послуги на 27,25 млн₴ Тоді послуги коштували 2,28 млн грн на місяць, що на 19% дешевше за нинішню ціну. Посеред минулого року вартість договору зменшили до 25,14 млн грн, але додаткову угоду з новою специфікацію не оприлюднили.

Закупівлю провели без торгів, бо послуги можуть бути надані виключно певним суб’єктом господарювання внаслідок відсутності конкуренції з технічних причин.

Основною умовою застосування вказаного винятку, згідно з абзацем 4 підпункту 5 пункту 13 Особливостей, є монопольне становище виконавця послуг, що повинно бути документально підтверджене.

В обґрунтуванні закупівлі уповноважена особа Андрій Дергалюк посилається на експертний висновок Івано-Франківської торгово-промислової палати №В-676 від 15 грудня 2023 року. Відповідно до цього висновку Київрада має підстави для укладання прямого договору з "Госпкомобслуговуванням" щодо комбінованих допоміжних послуг щодо різних об’єктів.

Сам висновок ТПП не оприлюднено, проте такий висновок знайшовся в аналогічній закупівлі 2021 року. В ньому було сказано, що за статутом "Госпкомобслуговування" це підприємство засноване на комунальній власності територіальної громади міста Києва, створене для експлуатації та утримання в належному стані комплексу адмінбудинків та споруд по вул. Хрещатик, буд. 36, та матеріально-технічного забезпечення діяльності апарату Київради і КМДА на платній основі.

Крім того, "створення підприємства, як конкретного комунального підприємства задля досягнення конкретної мети і з визначенням конкретних завдань у діяльності, а саме: для експлуатації та утримання в належному санітарно-технічному стані комплексу адмінбудинків та споруд по вул. Хрещатик, буд. 36, та матеріально-технічного забезпечення діяльності апарату Київської міської ради та виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська адміністрація) на платній основі – виключає будь-яку альтернативу у виконанні зазначених послуг для замовника, оскільки зворотне суперечитиме статутним цілям, що визначені Київською міською радою при створенні КП "Госпкомобслуговування".

За статтею 11 закону "Про торгово-промислові палати в Україні" до повноважень ТПП не відноситься надання висновків щодо підтвердження наявності підстав для застосування вказаного абзацу Особливостей або статті 40 закону "Про публічні закупівлі". На сайті Івано-Франківської ТПП немає інформації про надання послуг з визначення відсутності конкуренції з технічних причин.

У грудні 2023 року Департамент (Центр) надання адміністративних послуг КМДА замовляв послуги з обслуговування адмінбудівлі за таким самим кодом CPV 75130000-6 через відкриті торги. Там переміг єдиний учасник ФОП Левченко Валерій Васильович. Загалом із 2016 року він натендерив 3,02 млн грн, виключно в Департаменту надання адміністративних послуг.

Автор: Галина Ялівець