Перейти к основному содержанию

НАЗК внесло одного з найбільших у світі виробників будматеріалів до списку спонсорів тероризму

23.11.2023
Опубликовано в Обзоры

knauf

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло до переліку міжнародних спонсорів тероризму німецького виробника будівельних матеріалів Knauf.

Про це повідомляє пресслужба НАЗК.

"Лише за 2022 рік компанія сплатила до бюджету РФ близько $117 млн. Крім того, німецька компанія активно сприяє мобілізації в Росії, відправляючи своїх співробітників на війну проти України", – йдеться у повідомленні.

Загалом, з 1993 року Knauf вклала в економіку Росії понад 1,65 млрд євро. Компанія представлена в РФ десятьма дочірніми підприємствами, двадцятьма заводами та майже тридцятьма ресурсними центрами.

Кількість співробітників німецького виробника будматеріалів в Росії налічує 4 тис. осіб. Сьогодні Knauf – найбільший німецький інвестор у будівельній галузі РФ.

Knauf також має діючі потужності з виробництва акустичних стельових плит та підвісних систем в Спеціальній економічній зоні "Алабуга" (Татарстан), на території якої організовано російське виробництво БПЛА Shahed-136.

Керівництво Knauf також тісно пов’язане з кремлівським режимом. Так, співвласник компанії Ніколаус Вільгельм Кнауф протягом 23 років (з лютого 1999-го по березень 2022 року) мав статус Почесного Консула РФ, з представництвом, наділеним повноваженнями Почесного консульства, у Нюрнберзі.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну компанія офіційно дала зрозуміти, що не бачить причин залишати ринок агресора.

У жовтні 2022 року німецькі ЗМІ акцентували увагу на тому, що компанія Knauf підтримує мобілізацію своїх співробітників до лав збройних сил РФ. Йшлося про те, що російські керівники заводу Knauf у підмосковному Красногорську погоджували з владою списки тих, хто дуже потрібен на виробництві, а кого можна відправити на війну. Частину тих, хто одержав повістку, начебто, навіть вивозили до військкоматів у фірмовому мікроавтобусі компанії.

Автор: Юлiя Недашківська