Перейти к основному содержанию

Державна "Укрнафта" за рік отримає вдвічі більше доходу, ніж у середньому за десять років при Коломойському

14.11.2023
Опубликовано в Обзоры

укрнафта

Компанія "Укрнафта" за перший рік роботи під державним контролем отримає 95 млрд грн доходу. Це у понад двічі більше, ніж середній показник останніх десяти років.

Про це повідомив генеральний директор компанії Сергій Корецький у "Фейсбуці".

"Зростання цін на нафту тут ні до чого. Прозора ринкова робота без посередників", – зазначив він.

Він додав, що чистий прибуток за перше півріччя 2023-го становив 14,1 млрд₴ Наразі чистий прибуток перевищив 20 млрд₴

"І це набагато більше, ніж за попередні роки. Для порівняння, кумулятивний результат за попередні 10 років – мільярдні збитки", – наголосив Корецький.

Крім того, компанія у першому півріччі перерахувала до бюджету 12,3 млрд грн податків, із яких 3,3 млрд грн податку на прибуток.

Загалом за 2023 рік компанія планує сплатити 27 млрд грн податків, в тому числі – близько 5 млрд грн податку на прибуток.

"Для прикладу, за останні 10 років було сплачено 12 млрд грн податку на прибуток. Відповідно, тільки за 2023-й компанія перерахує до держбюджету в 5 разів більше коштів, ніж було в середньому протягом 2012-2021 років", – пояснив гендиректор "Укрнафти".

Також компанія готується виплатити державі не менше 6 млрд грн дивідендів за результатами 2023 року, що навіть в такому випадку буде більше за загальний результат останніх 10 років.

Нагадаймо, 6 листопада 2022 року стратегічно важливі підприємства ПАТ "Укрнафта", ПАТ "Укртатнафта", АТ "Мотор Січ", ПрАТ "АвтоКрАЗ" та ПрАТ "Запоріжтрансформатор", пов’язані з Костянтином Жеваго, Ігорем Коломойським, Вячеславом Богуслаєвим та Костянтином Григоришиним, було передано в управління Міністерства оборони до завершення військового стану.

Після цього у ПАТ "Укрнафта" та ПАТ "Укртатнафта" було змінено склад наглядових рад, а керівником обох компаній призначили Сергія Корецького.

НАК "Нафтогаз України" належали 50%+1 акція "Укрнафти", ще 42% володіли компанії групи "Приват" Ігоря Коломойського та його партнерів. "Приват" здійснював операційний контроль над "Укрнафтою" з лютого 2003 року.

Автор: Юлiя Недашківська