Перейти к основному содержанию

Україна наступного року знову шукатиме $15 мільярдів на швидке відновлення,

15.09.2023
Опубликовано в Общество

шмигаль

Україні в 2024 році знадобиться від $10 млрд до $15 млрд на швидке відновлення.

"Наступного року сума не змінюється. Швидке відновлення залишається коштувати в районі між $10 млрд і $15 млрд", – заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на пресконференції, передає Укрінформ.

Шмигаль зазначив, що наразі в Україні профінансовані видатки на швидке відновлення у розмірі $3,3 млрд. Решта видатків буде профінансована в наступному році.

"Ми не закладали фінансування Фонду відновлення з державного бюджету на наступний рік. Ми очікуємо залучення коштів від наших партнерів", – зауважив прем’єр.

Він додав, що створення посади спецпредставників президентів держав-партнерів України є частиною угоди про залучення коштів до Фонду відновлення.

Шмигаль наголосив, що основним джерелом фінансування відновлення України мають стати конфісковані активи громадян Росії. Він розповів, що Мін’юст спільно із групою, яку очолює керівник Офісу президента Андрій Єрмак, розробили спеціальний компенсаційний механізм, який дозволить залучити кошти на відновлення країни. Механізм має три складові: міжнародний реєстр збитків України (який уже працює), компенсаційна комісія, яка має визначати, як ефективно використовувати кошти та безпосередньо фонд, в який будуть ці кошти надходити.

"У нас є прогрес у перемовинах і з Сполученими Штатами і з Канадою і з Європейським Союзом стосовно такого механізму залучення російських коштів. Йдуть дискусії, як конфісковувати. По олігархах ніхто не має сумнівів, як конфісковувати. По суверенних активах – поки що дискусія складна. Ми хочемо, щоб всі ці активи були конфісковані на користь України", – наголосив Шмигаль.

Прем’єр-міністр підкреслив, що процес конфіскації російських коштів на користь України триває, але залишається складним.