Перейти к основному содержанию

Візиту не буде: Путін не ризикнув приїхати на запуск АЕС в Туреччині

19.04.2023
Опубликовано в Общество

Читать на русском

Візиту не буде: Путін не ризикнув приїхати на запуск АЕС в Туреччині
Візиту не буде: Путін не ризикнув приїхати на запуск АЕС в Туреччині

27 квітня в Туреччині відбудеться відкриття атомної електростанції "Аккую" на південному узбережжі. На заході мав бути присутній російський диктатор Володимир Путін, та він не ризикнув відвідувати країну.

Об этом сообщает База компромата

Як повідомив в інтерв’ю TRT Haber турецький президент Реджеп Тайіп Ердоган, російський диктатор братиме участь онлайн, інформує УНІАН.

"Путін візьме участь у церемонії в режимі відеоконференції. Перший блок почне виробляти електроенергію. З цієї електростанції буде забезпечуватися 10% електроенергії нашої країни. "Аккую" також запобігатиме імпорту природного газу", – сказав Ердоган.

Раніше про плани щодо візиту Путіна публічно заявляв турецький президент, який припускав, що він може відбутися 27 квітня. Турецьке видання DikGazete повідомляло, що Путін і Ердоган, як очікується, відвідають провінції, що постраждали внаслідок землетрусу, обговорити двостороннє партнерство у різних сферах. Тоді Кремль заявив, що рішення про поїздку Путіна до Туреччини поки не прийнято.

Атомна станція Аккую в Туреччині — що треба знати

АЕС "Аккую" в турецькій провінції Мерсін має 4 енергоблоки потужність 1200 МВт кожен. Угоду про її будівництво підписали ще в 2010 році, утім із реалізацією проекту були проблеми.

У 2018 році стало відомо, приватні турецькі будівельні компанії вийшли з проекту, Тоді будувати станцію взявся російський "Росатом", дочірні компанії котрого зрештою стали генеральними проектувальниками і підрядниками АЕС. Крім цього, російські підрядники зобов’язалися обслуговувати, експлуатувати та вивести станцію з експлуатації після завершення її 60-річного терміну експлуатації.

Ордер на арешт Путіна

Минулого місяця Міжнародний кримінальний суд в Гаазі видав довічний ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна через його причетність до депортації дітей з України під час розв’язаної Росією кривавої війни.

Ордер зобов’язує 123 країни-учасники Римського статуту заарештувати Путіна в разі появи на їх території і видати Гаазі. Утім деякі країни вже намагаються знайти шляхи уникнути виконання рішення МКС. Приміром, ПАР, візит до якої Путіна очікувався в серпні під час саміту БРІКС.

Источник: Скелеты в шкафу