Перейти к основному содержанию

В Україні з’явиться військовий омбудсмен – Міноборони

03.04.2024
Опубликовано в Общество

Повідомляється також про створення Центрального управління захисту прав військовослужбовців

В Україні запровадили інституцію військового омбудсмена, що відповідатиме за захист прав військовослужбовців та членів їхніх сімей. Відповідне рішення було прийняте 3 квітня на установчій нараді з питань захисту прав військовослужбовців, повідомляє пресслужба Міністерства оборони.

Вказано також про створення Центрального управління захисту прав військовослужбовців, яке буде підпорядковуватися Міністру оборони та відповідатиме за розгляд звернень та скарг військовослужбовців, надання первинної правничої допомоги, проведення перевірок та розслідування порушень прав військовослужбовців та членів їхніх сімей.

«Реалізація цієї ініціативи передбачає комплексний підхід до захисту прав воїнів та членів їхніх сімей, включаючи реагування на конкретні скарги, аналіз конкретних ситуацій, виїзд на місця порушень, проведення перевірок та подальші заходи з відновлення прав», – заявив міністр оборони України Рустем Умєров.

У міністерстві зазначають, що серед порушень, які будуть перевірятися Центральним управлінням захисту прав військовослужбовців: забезпечення військовослужбовців, право на відпустку, недопущення зловживання правами командирів, медична допомога, соціальні гарантії, порушення гендерної рівності.

Лікування за кордоном, виплати за відпустки, покарання за дискримінацію: як зміниться соціальний захист для військових? (відео)

Будь ласка, зачекайте

Раніше Верховна Рада України ухвалила закон щодо забезпечення прав військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист. Метою закону є вдосконалення механізмів забезпечення прав військовослужбовців, зокрема, на інформацію, медичне забезпечення, відпустки, визначення втрати працездатності, правового регулювання та інших питань. Президент Володимир Зеленський підписав документ 2 квітня.

Форум