Перейти к основному содержанию

Реєстр збитків запрацював. У Мінцифри розповіли, як подати заяву на відшкодування через «Дію»

02.04.2024
Опубликовано в Общество

Жителі Авдіївки поруч зі зруйнованим житловим будинком, квітень 2023 року. На лютий 2024 року було відомо, що потреби на відбудову України складають вже майже 486 мільярдів доларів

Подати заяву до міжнародного Реєстру збитків від російської агресії, можна буде через застосунок «Дія», заявив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров 2 квітня.

«Запускаємо новий важливий сервіс. Дані з міжнародного Реєстру будуть основою для майбутніх репарацій. Дія стає важливою частиною передавання й відображення масштабів збитків від російської агресії», – написав він у своєму телеграмі.

Федоров уточнив, що для використання сервісу потрібно оновити застосунок.

На першому етапі він прийматиме заяви про знищену або пошкоджену нерухомість: приватний будинок чи квартиру, дачу або інше житло. Заявник має бути власником цього майна та мати Акт про обстеження від місцевої влади.

«Далі буде можливість подавати заяви в реєстр про вимушене переміщення, шкоду життю, здоровʼю, тортури та сексуальне насильство. Потім скарги зможе подавати бізнес і держава», – додав міністр.

Федоров зазначив, що Міністерство юстиції разом із агентством USAID і проєктом TAPAS працюють над процесом репарацій від Росії за завдані війною збитки.

Реєстр збитків, завданих агресією Росії, запрацював сьогодні, 2 квітня.

За даними проєкту відкритих даних Opendatabot, наразі українці виграли 397 судових справ щодо відшкодування збитків Росією. Водночас станом на зараз механізму для фактичного виконання цих рішень в Україні немає.

Про створення Міжнародного реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України, оголосили у травні 2023 року. На той момент понад 40 країн та ЄС приєдналися або висловили намір приєднатися до угоди про Реєстр збитків.

На лютий 2024 року було відомо, що потреби на відбудову України складають вже майже 486 мільярдів доларів. Такі результати третьої оцінки збитків і потреб (RDNA3), яку український уряд провів спільно зі Світовим банком.

Форум