Перейти к основному содержанию

Республіканці запропонували надавати Україні невійськову допомогу у вигляді кредитів

10.03.2024
Опубликовано в Общество

Picture

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Спікер палати представників конгресу США Майк Джонсон та голови кількох комітетів розробляють свій варіант пакету допомоги для України, повідомляє NBC News.

Провідні республіканці планують розробити законопроект про зовнішню допомогу, згідно з яким невійськова допомога надаватиметься у вигляді кредитів.

Прогнозується, що ця ініціатива пройде голосування у Конгресі та не відлякне тих представників Республіканської партії США, які виступають проти подальшого фінансування України. План республіканців знаходиться на попередніх етапах і далекий від завершення.

Республіканці готові розглянути законопроект після того, як конгресмени продовжать фінансування уряду США після 22 березня. Питання фінансової допомоги Україні можуть перенести на квітень, оскільки наприкінці березня конгрес піде на двотижневу перерву.

Запропонована ініціатива передбачає, що заставою для надання кредитів Україні використовують російські активи, заморожені в результаті санкцій. Ця пропозиція змусить росію хоча б частково відповідати за руйнацію України.

Ліндсі Грем раніше заявив, що ідея надати Україні кредит належить колишньому президентові США Дональду Трампу. 10 лютого Трамп написав на своєму сайті Truth Social, що конгрес не повинен надавати гроші на допомогу жодній країні, "якщо це не робиться у вигляді позики".

Підготував: Сергій Дага