Перейти к основному содержанию

Дефіцит бюджету України збільшується через проблеми з надходженнями закордонної допомоги, - НБУ

07.03.2024
Опубликовано в Общество

Читать на русском

Дефіцит бюджету України збільшується через проблеми з надходженнями закордонної допомоги, — НБУ

Дефіцит бюджету України збільшується через проблеми з надходженнями закордонної допомоги , — НБУ

Нацбанк у своєму «Щомісячному макроекономічному та монетарному огляді» на березень 2024 року повідомляє, що дефіцит бюджету України збільшується через проблеми з надходженнями закордонної допомоги, а український бізнес стикається з гострою нестачею робочої сили.

У ньому йдеться, що українські підприємства зазнають проблем із наймом працівників через мобілізацію та міграцію людей. НБУ наголошує на посиленні дефіциту як кваліфікованих, так і некваліфікованих працівників. Через це підприємства намагаються залучати на роботу пенсіонерів та інвалідів.

Також НБУ наголосив на скороченні на 12% (січень 2023 року до січня 2024-го) числа IT-фахівців в Україні — до 81,8 тисяч осіб.

З інших важливих моментів огляду Нацбанку можна назвати такі:

1. Дефіцит держбюджету у січні-лютому 2024 року збільшився через зменшення зовнішніх вливань. Точного розміру дефіциту в НБУ не вказують, проте повідомляють, що за два перші місяці року Україна отримала зовнішнього фінансування лише на $1,2 млрд ($0,9 млрд — гранти). При цьому зі старих звітів НБУ відомо, що в січні-лютому 2023-го Україна отримала міжнародної допомоги на $6,3 млрд, тож можна оцінити масштаби недобору. У новому огляді Нацбанк зазначив, що в ситуації, що склалася, «витрати держбюджету перебували під посиленим контролем і проводилися в першу чергу за пріоритетними напрямками». Це оборона/безпека та соцзабезпечення. Поняття «посиленого контролю» не розшифровується, але швидше за все йдеться про недофінансування багатьох статей бюджету.

2. У січні 2024 року було експортовано рекордні в період повномасштабного вторгнення обсяги продукції — 12 млн. тонн, з яких 8,7 млн. було вивезено морським транспортом. Найбільший приріст був зафіксований у постачаннях залізняку, які збільшилися майже вдвічі — до 3,2 млн тонн.

3. У лютому сповільнилася активність роботи підприємств торгівлі через проблеми з доставкою продукції через блокаду польського кордону та дефіцит кадрів.

4. Продажі легкових авто у лютому зросли на 28,4% до січня-2024 та на 50% до лютого-2023. До довоєнних показників 2021 року ринку не вистачило лише 11%.

5. Попит на інвалюту у лютому скоротився, що було пов’язано зі стримуванням бюджетних видатків, доброю ситуацією з експортом та покращенням курсових очікувань населення.