Перейти к основному содержанию

Російська пропаганда поширює фейки про розстріл військових за відмову іти на штурм, — РНБО

07.02.2024
Опубликовано в Общество

Читать на русском

Російська пропаганда поширює фейки про розстріл військових за відмову іти на штурм, — РНБО

Російська пропаганда поширює фейки про розстріл військових за відмову іти на штурм, — РНБО

Фактчекери помітили явні ознаки, які доводять брехливість відео з начебто "воєнним злочином". Подібні відео є інформаційно-психологічною операцією РФ, спрямованою проти ЗСУ та мобілізації.

Російські пропагандисти пошили у соцмережах фальшивий відео ролик, на якому начебто фігурують військові з підрозділу "Скала" Сил оборони України. На записі можна помітити кілька ознак, які свідчать, що росЗМІ створили побрехенька для компрометації українських бійців. Про викриття пропаганди РФ ідеться у дописі Центру протидії дезінформації (ЦПД) РНБО, розміщеному у Telegram-каналі.

У дописі ЦПД розмістили фрагмент відео, на якому невідома особа у військовій формі начебто стріляє по іншому військовому. При цьому автори дописів, які поширюють цей запис, вказують, що це — "покарання на відмову брати участь у штурмових діях". Анонімні дописувачі запевняють, що так діють у підрозділі "Скала", який "підпорядковується ГУР".

РНБО закликає громадян не піддаватись російським інформаційно-психологічним операціям (ІПСО) і звернути увагу на низку ознак, які доводять, що такі дописи та відео — фейки РФ.

Ознаки фейку у поширюваних повідомленнях:

  • на відео не ясно, де і коли відбувались події, не видно облич — тобто відсутні будь-які можливості для верифікації;
  • єдина відкрита "інформація" — назва підрозділу, при цьому росіяни пишуть, що він начебто входить до складу ГУР. Насправді 425 окрема штурмова бригада "Скала" — частина Сухопутних військ ЗСУ.

Ще один доказ на користь підробки — поширення виключно на "ворожих ресурсах", наголосили у центрі. Головна мета подібних відео — дискредитація українського війська, яку здійснюють російські спецслужби.

"Центр повідомляє, що, ймовірно, ролик було знято ворогом у рамках ІПСО з метою дискредитації Збройних Сил України", — ідеться у дописі ЦПД РНБО.