Перейти к основному содержанию

Іран захопив танкер з нафтою, назвавши його американським

11.01.2024
Опубликовано в Общество

танкер

Військово-морські сили Ісламської Республіки Іран захопили нафтовий танкер в Оманській затоці.

Про це повідомляє іранське державне інформагентство IRNA, називаючи танкер американським.

"Американський нафтовий танкер захопили за рішенням суду у відповідь на крадіжку іранської нафти Сполученими Штатами в 2023 році. Нафтовий танкер прямує до портів Ісламської Республіки Іран", – йдеться у повідомленні.

За даними Reuters, йдеться про танкер St Nikolas під прапором Маршаллових Островів, який перевозив вантаж нафти з Іраку до Туреччини.

IRNA називає захоплення танкера кроком у відповідь на конфіскацію танкера Suez Rajan під прапором Маршалових островів у серпні 2023 року за перевезення іранської нафти до Китаю з порушенням санкцій. Йдеться про одне і те ж судно: після розвантаження нафти у США минулого року танкер Suez Rajan перейменували в St Nikolas.

За даними британської фірми з морської безпеки Ambrey, сьогодні вранці на борт St Nikolas піднялися озброєні зловмисники, коли він пропливав поблизу оманського міста Сохар, і його система відстеження AIS була вимкнена.

Судно завантажило 145 тис. тонн нафти в іракському порту Басра та прямувало до Аліага на заході Туреччини через Суецький канал, повідомив його оператор – грецька компанія Empire Navigation, яка втратила зв’язок із судном.

Екіпаж судна складається з 19 осіб, включаючи 18 громадян Філіппін і одного громадянина Греції, судно було зафрахтоване турецькою нафтопереробною компанією Tupras.

Агентство зауважує, що захоплення судна іранськими військовими відбулося на тлі нападів підтримуваних Іраном єменських хуситів, у Червоному морі.

Однак це не перший такий випадок. У травні минулого року ВМС США підтвердили захоплення Іраном двох танкерів у водах Перської затоки, що знаменувало нове коло ескалації ситуації з захопленнями та нападами на комерційні судна у водах Перської затоки з 2019 року.

Автор: Михайло Орлюк