Перейти к основному содержанию

Угода про вільну торгівлю з Туреччиною запрацює на початку 2024 року,

13.12.2023
Опубликовано в Общество

туреччина

Україна та Туреччина найближчим часом ратифікують Угоду про зону вільної торгівлі, і після завершення процедури ратифікації документ набуде чинності на початку 2024 року.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки за підсумками зустрічі міністерки економіки Юлії Свириденко та нового посла Туреччини Мустафи Левента Більгена.

"Угода про вільну торгівлю також спростить питання логістики, сприятиме розвитку українського бізнесу в умовах воєнного часу, а також відкриє нові перспективи в Україні для наших партнерів з Туреччини", – зазначила урядовиця.

За її словами, також буде створена робоча група по зерну для обговорення глобальної та двосторонньої торгівлі на ринку зерна.

Зазначається, що сторони готові до конструктивного діалогу з питань розширення економічного співробітництва, зокрема, започаткування спільних проєктів у пріоритетних галузях економіки. Стратегічно важливими секторами для відбудови України та залучення приватних інвестицій є: оборона, виробництво та переробка сільськогосподарської продукції, відновлювана енергетика, виробництво та зберігання газу, зелена металургія, екологічний транспорт, охорона здоров’я та фармацевтика.

Як додала міністерка, українські підприємці готові налагоджувати спільний бізнес з міжнародними партнерами. Тому уряд використовує будь-яку можливість для залучення додаткових ресурсів, у тому числі для повоєнної відбудови України.

"Окремим важливим напрямом є гуманітарне розмінування. Нам потрібні важкі машини для розмінування, навчання саперів, все, що допоможе очистити нашу землю у найшвидші строки. Ми відкриті для співпраці і закликаємо міжнародний бізнес заходити в Україну", – підкреслила Свириденко.

Як повідомлялося, 3 лютого 2022 року у Києві за підсумками проведення 12 раундів переговорів та низки експертних консультацій протягом 2011-2022 років прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та міністр торгівлі Туреччини Мехмет Муш підписали угоду про ЗВТ між Україною та Туреччиною. Угода набуде чинності після ратифікації її парламентами обох країн та обміну ратифікаційними грамотами.

Автор: Юлiя Недашківська