Перейти к основному содержанию

Україна отримала $37,4 мільярда зовнішнього фінансування з початку року

05.12.2023
Опубликовано в Общество

шмигаль

За 11 місяців цього року Україна акумулювала в загальному та спеціальному фонді держбюджету майже 2 трлн грн внутрішніх ресурсів: податків, зборів, мит та інших платежів, а також близько 400 млрд грн грантів від партнерів.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання уряду 5 грудня.

"За 11 місяців Україна отримала $37,4 млрд зовнішнього фінансування, з них у листопаді – близько $2 млрд. Це, зокрема, макрофінансова допомога від ЄС, кошти від МВФ, позики Канади, МБРР, Світового банку та інша допомога. Особливо цінним для нас є грантовий ресурс. Він дає можливість покривати поточні видатки, інвестувати у відновлення та розвиток без збільшення боргових зобов’язань", – зауважив очільник уряду.

Крім того, майже 405 млрд грн грантів отримала Україна в січні-листопаді. Передусім від США, Німеччини, Іспанії, Фінляндії, Ірландії та інших держав-партнерів.

"У 2023 році через фонди Світового банку ми залучили $14 млрд. Розгорнута безпрецедентно масштабна співпраця, яка вже зараз дає результати. Наразі зі Світовим банком за підтримки уряду Японії розпочинаємо ще два важливі проєкти. Перший – для фінансування аграрної галузі в розмірі $550 млн. Другий – для фінансування соціальних допомог. Зокрема, субсидій та виплат ВПО обсягом $1,2 млрд", – зазначив Шмигаль.

Також Шмигаль додав, що цьогоріч держава витратила 3,4 трлн грн. Насамперед на безпеку й оборону, а також на критично важливі бюджетні статті видатків. Бюджетний дефіцит в понад 1 трлн грн, за його словами, покривається за підтримки партнерів.

Раніше повідомлялося, що Білий дім закликав конгрес виділити додаткові кошти на допомогу Україні до кінця поточного року.

Автор: Галина Ялівець