Перейти к основному содержанию

Данія зможе блокувати прохід танкерів з російською нафтою,

15.11.2023
Опубликовано в Общество

танкер,корабель

Євросоюз планує доручити Данії перевіряти наявність західного страхування та, можливо , блокувати прохід російських танкерів із нафтою через свої води. Так Захід спробує повернутися до дотримання стелі цін на російську нафту, встановлену у грудні минулого року.

Про це пише Financial Times із посиланням на джерела.

За словами трьох співрозмовників видання, Данія перевірятиме танкери, які проходять через її води без західного страхування, відповідно до законів, що дозволяють державам перевіряти кораблі, які можуть становити загрозу для довкілля.

Через протоки Данії проходить до 60% всього російського морського експорту нафти. Обсяг російської нафти, яка щодня проходить транзитом через данські протоки, дорівнює приблизно 2 млн барелів сирої нафти.

Пропозиція виникла після того, як західні чиновники визнали, що майже вся експортна російська нафта не продавалася нижче за ліміт у $60 за барель. А саме нафтові доходи є найважливішим елементом військової машини путіна.

Конвенція ООН з морського права, що регулює морське судноплавство, дозволяє державам проводити судовий розгляд, включаючи затримання судна, за наявності об’єктивних доказів того, що воно є серйозною загрозою прибережній території.

За словами чиновників, реалізація цього плану залежить від здатності військово-морської влади Данії зупиняти та перевіряти танкери. Крім того, невідомо, як вчинятиме Данія, якщо судно відмовиться зупинитися.

Автор: Юлiя Недашківська