суббота21 сентября 2024
ord-02.com

11 мігрантів загинули в річці між Боснією та Сербією, намагаючись перетнути кордон

20:02 23-08-2024
Пошуки загиблих тривали 23 серпня й після того, як 11-те тіло витягли з річки

Внаслідок затоплення човна на річці Дрина на кордоні між Боснією і Герцеговиною та Сербією напередодні затонули 11 мігрантів, у тому числі дев’ятимісячна дитина – про це за підсумками пошукових робіт 23 серпня повідомила балканська служба Радіо Свобода.

Пошуки загиблих тривали 23 серпня й після того, як 11-те тіло витягли з річки. Рятувальники знайшли живими 18 людей, у тому числі трьох дітей, яким вдалося дістатися берега, повідомив 22 серпня міністр внутрішніх справ Сербії Івіца Дачич.

Директор Служби цивільного захисту Республіки Сербської (утворення в складі Боснії і Герцеговини) Борис Трнініч підтвердив Радіо Свобода, що човен з мігрантами перекинувся поблизу міста Тегара в муніципалітеті Братунац під час незаконного перетину із Сербії до Боснії.

Свідок події Міліца Авдалович розповіла Радіо Свобода, що 22 серпня, між 4 і 5 ранку, її розбудив гавкіт собаки.

«З Дрини долинали крики. Ми спочатку подумали, що там якісь молоді люди, але пес продовжував нестримно гавкати. Я вийшла у вікно і помітила людей, які намагалися плисти до берега», – розповіла вона.

Потім вона побачила чоловіка, який просив допомоги. Він сказав, що в небезпеці жінки та діти і що вони перебували на човні, який затонув із 25 людьми на борту.

Златан Сімич, командир місцевої пожежно-рятувальної частини, повідомив, що на 23 серпня пошуки ще тривають.

«Ми на воді, починаємо пошуки з місця, де сталася аварія, і знову обшукуємо русло в надії, що знайдемо решту (постраждалих – ред.)», – сказав він, додавши, що рятувальники не знають точну кількість людей на човні.

Ті, хто вижив, отримують гуманітарну допомогу, каже волонтер неурядової організації SOS Balkan Route Ніхад Суліч. Деякі будуть допущені до центру прийому в Сараєво, а потім повернуті до Сербії.

Суліч додав, що дітей, чиї батьки потонули, відправили до центру в Белграді.

Боснійська поліція повідомила, що вживаються заходи щодо встановлення та затримання контрабандистів, відповідальних за трагедію.

Сербія лежить на так званому балканському шляху міграції до Західної Європи. Мігранти, які тікають від воєн і бідності в Африці та на Близькому Сході, часто стають жертвами контрабандистів, які обіцяють нелегально переправити їх через кордон у прагненні дістатися Західної Європи.

Форум