Перейти к основному содержанию

Росія через війну засекретила третину своїх витрат. Це безпрецедентний показник, – Bloomberg

28.03.2023
Опубликовано в Криминал

Читать на русском

Росія через війну засекретила третину своїх витрат. Це безпрецедентний показник, – Bloomberg
Росія через війну засекретила третину своїх витрат. Це безпрецедентний показник, – Bloomberg

Росія вперше в історії приховує третину своїх бюджетних видатків. Це показує, як рік війни змінив її фінанси та економічні пріоритети.

Об этом сообщает Криминал РУ

Про це йдеться у публікації Bloomberg .

За даними Міністерства фінансів, секретні витрати до 24 березня зросли до 2,4 трлн рублів (31 млрд доларів), що більш ніж удвічі перевищує рівень за той же період рік тому.

Збільшення секретних витрат свідчить про зростання витрат, пов’язаних із війною, вважає Олександра Сусліна, незалежний російський економіст. "Логічно припустити, що туди ж включені витрати на нові території", — сказала вона, маючи на увазі частину східної та південної України.

Оскільки витрати на збройні сили Росії різко зростають, оборона тепер на другому місці серед усіх видатків бюджету. Більше РФ витрачає лише на соціальні програми.

Відповідно до закону про бюджет Росії, президент визначає, які секретні програми будуть прийняті та розподілені в рамках різних планів видатків. Законодавці скликають закриті законодавчі засідання для розгляду видатків, які громадськість не контролює.

"Зростання витрат обумовлено закупками військової техніки, зарплатами мобілізованих росіян та прагненням завершити деякі знакові інфраструктурні проекти до кінця поточного президентського терміну в березні наступного року. Пізня стадія виборчого циклу також є причиною, через яку ми вважаємо, що уряд пам’ятатиме про ризики стимулювання інфляції та спробує утримати дефіцит бюджету нижче за 4% валового внутрішнього продукту", — сказав Олександр Ісаков, російський економіст.

Дефіцит у 2,58 трлн рублів лише за перші два місяці наблизився до планового рівня в цілому по році, який Мінфін очікував на рівні 2,93 трлн руб. Bloomberg Economics прогнозує, що цього року дефіцит федерального бюджету становитиме 3-4% ВВП.

"Санкції 2022 року досі не обмежували військові витрати російського уряду, — йдеться у звіті аналітиків Шведського агентства оборонних досліджень. — Натомість уряд збільшив військові витрати ще більше, щоб фінансувати свої військові дії в Україні".

Источник: Компромат