Перейти к основному содержанию

Гаряча зона: на підприємствах Держагентства з управління зоною відчуження назрів ліквідаційний скандал

18.10.2022
Опубликовано в Криминал

У Чорнобильській зоні свіжий скандал: держпідприємство “Центр організаційно-технічного і інформаційного забезпечення управління зоною відчуження”, що відповідає за забезпечення візитів у Чорнобиль, йде на ліквідацію. Робітники тим часом погрожують припинити роботу у зоні вже зараз, скаржаться на скандали із керівництвом та затримку виплат, а також заявляють, що ліквідація старого підприємства і створення на його місці нового призведе лише до бюджетних розтрат. За їх словами, ліквідації піддають ще 2 підприємства.  Всі підконтрольні ДАЗВ – Державному агентству України з управління зоною відчуження.

До редакції  з проханням про допомогу звернулися працівники підприємства. У відповідному листі робітники виголосили побоювання, що питання стосується не тільки одного підприємства, а дещо ширше.

Суть

25 липня цього року Державне агентство України з управління зоною відчуження (ДАЗВ) випустило наказ про ліквідацію Державного підприємства “Центр організаційно-технічного і інформаційного забезпечення управління зоною відчуження”, яке займалося супроводом громадян та гостей країни до Зони відчуження. 

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“Припинити Державне підприємство “Центр організаційно-технічного і інформаційного забезпечення управління зоною відчуження”, код ЄДРПОУ 38770852 (далі – ДП “ЦОТІЗ”), шляхом ліквідації”, – йдеться у наказі.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

 Подписаться

Планується поетапно ліквідувати підприємство, а додатком до наказу затверджено склад ліквідаційної комісії. На місці ЦОТІЗ хочуть зробити нове підприємство – ДСП ЦСП.

Державне підприємство “Центр організаційно-технічного і інформаційного забезпечення управління зоною відчуження” було створене ще у 2014 році шляхом реорганізації ДСП “Чорнобильський спецкомбінат”. 

ДП ЦОТІЗ належить до сфери управління Державного агентства України з управління зоною відчуження, і саме тому воно видавало наказ про ліквідацію. В зоні відчуження, окрім об’єктів ДСП “Чорнобильська АЕС”, підприємство було єдиним організатором прийому офіційних та технічних делегацій, представників вітчизняних та іноземних ЗМІ, громадських організацій та їх представників, юридичних осіб та окремих громадян, організовуючи супровід зоною відчуження. 

У документі підґрунтя до ліквідації не вказане. Уповноважений управляючий орган ДАЗВ, як вказують працівники, не визначає правонаступника, що понесе за собою неможливість передачі функцій та майна ЦОТІЗ іншому підприємству. Окрім цього, у зв’язку з ліквідацією, наголошують скаржники, підприємство втратить усі дозвільні документи та ліцензію, які буде майже неможливо переоформити.

“Важливо зазначити, що у зв’язку з ліквідацією, ДП ЦОТІЗ втратить дозвільні документи, що були видані підприємству для здійснення його господарської діяльності. В тому числі буде анульована ліцензія, що була отримана ДП ЦОТІЗ за рішенням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, згідно постанови від 13 жовтня 2020 р. No 1904. Такі дії передбачені ч. 6 ст. 111 ЦКУ відповідно до якої, ліцензії, документи дозвільного характеру та інші документи, а також печатки та штампи, які підлягають поверненню органам державної влади, органам місцевого самоврядування, повертаються їм ліквідаційною комісією (ліквідатором). Отже, враховуючи специфіку отримання такого виду дозвільного документу, подальше її переоформлення (отримання) новим підприємством буде практично неможливо з огляду на втрату певних документів, необхідних для отримання ліцензії внаслідок збройної агресії росії”, – йдеться у листі колективу.

Операція ліквідація

Усього до складу ліквідаційної комісії ввійшло 12 чоловік. Головою комісії обрано Олега Котляренко, екс-начальника комунального підприємства “Київжитлоспецексплуатація” Київської міськдержадміністрації. 

Нове підприємство “Центральне сервісне підприємство з експлуатації, відновлення та безпеки”, яке створене 15 липня поточного року, теж очолює Олег Котляренко. Основний вид діяльності згідно даних ресурсу Opendatabot – комплексне обслуговування об'єктів (81.10).

Незгодні

До редакції звернувся колектив, який стверджує, що окрім ДП ЦОТІЗ ліквідації підлягають ще кілька підприємств Зони відчуження –  з них Держспецпідприємство “Північна пуща”, що займається лісництвом,  та Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами, що займається видаленням та обробкою небезпечних відходів. Ліквідаторами виступають одні й ті ж особи у випадку усіх трьох підприємств. 

“Також, команда Котляренка О.О. разом з очільниками ДАЗВ розпочали кампанію у втручання в діяльність інших підприємств зони відчуження, проводячи дії з ліквідації або реорганізації підприємств. До таких підприємств наразі належить: ДЕРЖАВНЕ СПЕЦІАЛІЗОВАНЕ ПІДПРИЄМСТВО “ЦЕНТРАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО З ПОВОДЖЕННЯ З РАДІОАКТИВНИМИ ВІДХОДАМИ” (далі – ДСП “ЦППРВ”) (основний вид діяльності – 38.22 Оброблення та видалення небезпечних відходів), ДЕРЖАВНЕ СПЕЦІАЛІЗОВАНЕ ПІДПРИЄМСТВО “ПІВНІЧНА ПУЩА” (далі – ДСП “Північна пуща”) (02.10 Лісівництво та інша діяльність у лісовому господарстві). Основним видом діяльності нашого підприємства є 82.11 Надання комбінованих офісних адміністративних послуг, також підприємство займається організацією відвідування зони відчуження з ознайомчою метою. На балансі ДСП “ЦППРВ” перебуває полігон твердих побутових відходів “Лелів”, ДСП “Північна пуща” займається заготівлею лісу а ДП “ЦОТІЗ” – організацією відвідування зони відчуження”, – зазначається у зверненні.

Також працівники підприємства, які незгодні з даним рішенням, звернулися до профспілкового комітету і поскаржились про те, що на них безпідставно складають акти про відсутність на роботі та роблять усе можливе, щоб змусити звільнитися. Скарги летять у бік голови ліквідаційної комісії підприємства.

За словами працівників підприємства, ліквідація не вигідна державі. Єдиний вигодонабувач, кажуть невдоволені, ймовірно, керівник нового підприємства з аналогічними функціями.

“В свою чергу, 15.07.2022 ДАЗВ створює нове підприємство, основний вид діяльності якого – 81.10 комплексне обслуговування об’єктів, а саме – Державне спеціалізоване підприємство “Центральне сервісне підприємство з експлуатації, відновлення та безпеки” (далі – ДСП “ЦСП”), керівником якого  призначають Котляренка Олега Олеговича”, – йдеться у зверненні працівників підприємства". 

Більше того, працівники у своєму зверненні заявляють, що рішення про ліквідацію ДП ЦОТІЗ було видано близько двох місяців тому є фінансово необґрунтованим, і, розуміючи тяжке фінансове положення підприємства, Олег Котляренко навмисного змушує працівників звільнятись.

“Слід звернути увагу, що рішення про ліквідацію підприємства було  прийнято без проведення фінансового аналізу та прогнозованого прорахунку коштів, необхідних для цього, тому фінансове підґрунтя відсутнє. Для  ліквідації підприємства згідно чинного законодавства та з урахуванням положень Колективного договору потрібно близько 20 млн. грн. На  сьогоднішній день до кінця року потрібно фінансування в розмірі близько 5 млн. грн., при умові розробки певних заходів з економії фонду оплати праці, на які колектив підприємства готовий погодитись, що дозволить не залучати додаткове фінансування, необхідне для виплат звільненим працівникам в процесі ліквідації. В зв’язку з відсутністю коштів на виплати працівникам в процедурі ліквідації підприємства, Голова ліквідаційної комісії застосовує неправомірні та беззаконні дії, змушуючи людей звільнятись за власним бажанням, шляхом створення несприятливих умови для працівників”, – йдеться у зверненні.

Окрім цього, у документі є й інші закиди на сторону ліквідатора.

“Всупереч Законів України “Про автомобільний транспорт”, “Про охорону праці” а також Правил експлуатації колісних транспортних засобів, затверджених наказом Міністерства інфраструктури України від 26.07.2013 № 550, без внесення відповідних змін до наказу по підприємству “Про надання права керування транспортними засобами”, члени ліквідаційної комісії використовують автомобілі, при чому облік та списання палива (що передбачено внутрішніми нормативними документами підприємства)автотранспортною дільницею підприємства не здійснюється. Слід додати, що за вказівкою голови ліквідаційної комісії, при катастрофічній заборгованості по заробітній платі, яка на сьогоднішній день орієнтовно складає 4,4 млн. та заборгованості по надбавці за роботу вахтовим методом – орієнтовно 120,00 тис. грн., було здійснено закупівлю бензину, дизельного палива, газу нафтового скрапленого (в талонах), який по сьогоднішній день не оприбутковано та не поставлено на облік, відповідно до всіх чинних процедур”, – додає у зверненні трудовий колектив. 

Також, працівники скаржаться на порушення колективного договору з боку підприємства та відсутність виплати заробітної плати. 

“На сьогоднішній день немає ніякої конкретики. Наше підприємство ліквідують, а ті самі функції переносять на інше. Коштів для нас немає, а для нового підприємства гроші чомусь є. Функції забирають, а людей ні. Існує колективний договір, він не виконується і виплати по ньому не враховуються. Кажучи про себе, керівництво створює несприятливі для роботи умови. Мені навмисно призначили графік 4/3 без наявності всякого трансферу до зони відчуження, коли раніше в мене був графік 15/15. Коли я запитала як я маю добратись до робочого місця, мені казали що це мої проблеми. Але інші працівники працювали 15/15. Щодо заробітної плати, хочу зазначити, що у серпні місяці ми отримали усього 10% окладу. Це 1000-1500 гривен за два місяці. Кажуть, грошей немає і коли вони будуть теж невідомо. Ми були в окупації, а як тільки вийшли дізнались що вже готують наказ про ліквідацію”, – розповіла  член профспілкового комітету ДП ЦОТІЗ, що побажала залишитися інкогніто. 

Інший працівник був звільнений через те, що не зміг отримати відпустку по догляду за дитиною.

“Коли я написав заяву на відпустку по догляду за дитиною, то отримав три акти про прогули і наказ про звільнення. Спілкування з Олегом Котляренко відбувалося через співробітника відділу кадрів.  Вони просили довідку  про те, що мати не перебуває у декреті. Однак наразі ця довідка не є обов’язково. Тому я отримав відмову. Я консультувався з юристами, вивчав цю справу самостійно, цю довідку мають вимагати тільки у разі, коли відпустку хочуть отримати інші родичі, дідусь, тітка, або ще хтось. Я б наголосив, що профспілковий лідер – виконуючи свої обов’язки, висловлює позицію усього колективу, а не лише свою, як намагається викрутити ситуацію Олег Котляренко. А колектив, якраз, сподівається на захист профспілки”, – розповів екс-помічник директора ДП ЦОТІЗ Кирило Гарник. 

Позиція проти

Власне Олег Котляренко, який зараз фактично керує підприємством, не поділяє думки скаржників про недоцільність ліквідації, відкидає та спростовує звинувачення і стверджує, що обурення надходить лише від кількох осіб, що знаходились на керівних посадах раніше. 

“Підприємство ліквідується відповідно до рішення власника з метою підвищення ефективності управління державним майном, фінансовими, трудовими та матеріальними ресурсами, наказ від 25.07.2022 №73-22. Інформація щодо обурення робочого колективу стосовно необґрунтованості ліквідації підприємства у ліквідаційної комісії відсутня. Звертаємо увагу, що всі звернення щодо недоцільності ліквідації підприємства надходять виключно від декількох осіб, які займають керівні посади та керівника профспілки ДП ЦОТІЗ без обговорення з трудовим колективом, перебуваючи у простої або на дистанційній роботі та отримуючи кошти не виконуючи посадові обов’язки. Звільнення працівників відбувається за різними статтями КЗоТ, відповідно до поданих заяв. При звільненні співробітників відсутня інформація про порушення колективного договору щодо невиплати вихідної допомоги. На даний час виплата заробітної плати здійснюється за рахунок коштів державного бюджету України, тому її виплата проводиться в порядку черговості відповідно до законодавства України та наявності коштів у бюджеті країни. Працівнику Кирилу Гарнику було відмовлено у відпустці у зв’язку з відсутністю підтвердження поважності причин, які перешкоджають його виходу на роботу і не можуть бути усунені самим працівником. Усього було звільнено 22 особи. Звинувачення робочого колективу ДП ЦОТІЗ керівництва підприємства у навмисному створенні неприйнятних робочих умов націлених на стимулювання звільнення працівників є необгрунтованим, оскільки дані звинувачення виникли після того, як працівників ДП ЦОТІЗ, після оплачуваного п’ятимісячного простою, стали викликати на роботу для виконання функціональних обов’язків на робочому місці”, – розповів  Олег Котляренко. 

Комунальна влада

На посаду помічника керівника підприємства  новоствореного ДСП “ЦСП” призначено Ярослава Мусієнка, який з 2014 до 2020 року займав посаду керівника КП “Київбудреконструкція” КП “Київбудреконструкція” неодноразово виявлявся замішаним у скандалах, пов'язаних із розкраданням коштів. Ще у 2016 році  повідомляла, що підприємство уклало договір із ТОВ “Плутон-С” на капітальний ремонт спортивних залів та допоміжних приміщень у середній школі № 302 Дарницького району Києва. Вартість угоди становила 2 млн 490 тис. гривень. У травні 2017 року батьки учнів школи №29 звинуватили ТОВ “Плутон-С” у розкраданні 1 млн 500 тис. гривень, отриманих від КП “Київбудреконструкція” на ремонт двох спортзалів. 

Читайте: КП “Киевстройреконструкция” отремонтирует спортзал в Дарницком районе Киева за 2,5 млн гривен

Під час укладання контрактів КП “Київбудреконструкція” під керівництвом Ярослава Мусієнка нерідко обирала підрядників, які фігурують у кримінальних справах, пов'язаних із розкраданням бюджетних коштів, незважаючи на їх дорогі пропозиції.

У листопаді 2019 року співробітники прокуратури Києва та СБУ оголосили Ярославу Мусієнку про підозру у розтраті шляхом службової підробки 1 млн гривень, виділених на ремонт школи та дитячого садка.

20 травня 2020 року прокуратура направила обвинувальний акт про розтрату мільйона до суду. Обвинуваченому Ярославу Мусієнку загрожувало до 12 років позбавлення волі.

Фінансовий план КП “Київбудреконструкція” на 2020 рік передбачав освоєння 868 тис. 859 грн. капітальних інвестицій, у тому числі 867 тис. 459 грн. – з міського бюджету.

Олег Котляренко з 2001 по 2014 рік  обіймав посаду начальника відділу підприємства “Київжитлоспецексплуатація” Київської міськдержадміністрації, а вже з 2014 по 2020 р.р. – керівника усього підприємства. 

КП "КЖСПЕ" є найбільшим власником об'єктів історичної спадщини в Києві, у тому числі пам'ятників місцевого значення, проте кияни подейкують, що відверто погано справляється з покладеною на нього функцією з  укладання  охоронних договорів. Причина нібито криється в недостатньому фінансуванні, проте КП дозволено залишати у себе 75% орендної плати, що збирається з орендарів, що, наприклад, в 2016 році повинно було скласти близько 40 млн грн. Перелік функцій цього КП широкий і різноманітний: і здача в оренду комунальних приміщень, і обслуговування димовентиляційних каналів, і контроль за розміщенням, а також використанням телекомунікаційних мереж, а ще підготовка кадрів для підприємств ЖКГ і багато що інше. У 2015 році КП входило в п'ятірку самих прибуткових комунальних підприємств Києва. За підсумками 2019 року підприємство отримало 182 млн 785 тис. гривен чистого доходу (у 2018-му – 171 млн 255 тис. гривен). Однак, у 2020 році підприємство вже було дотаційним. 

За часів Котляренка підприємство встигло потрапити у безліч скандалів: у 2015 році КП КЖСПЕ під керівництвом Олега Котляренка, як повідомляло ЗМІ, спробувало відібрати одну з двоповерхових будівель на вул. Сиваській. Будівля перебувала на балансі КП КЖСПЕ, проте експлуатувалась Комунальною соціальною установою "Київський реабілітаційний комплекс змішаного типу для осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень", підпорядкованому Департаменту соцполітики КМДА. Приводом, як повідомляється, стала необхідність наповнення міського бюджету, проте найімовірніша причина – активна забудова мікрорайону.

27 листопада 2017 року депутат Київради того часу Дмитро Стрижов (“Самопоміч”) повідомив, що вимоги КП "Київжитлоспецексплуатація" щодо закупівлі систем охоронної сигналізації для теплопунктів та ліфтових кімнат на 10 млн гривень змогла виконати лише одна компанія, що може свідчити про корупційну складову в дії КП.

З 29 січня 2019 року поліція Голосіївського району розслідує кримінальне провадження за фактом можливого присвоєння бюджетних коштів посадовими особами КП “Київжитлоспецексплуатація”. Правоохоронці вважають, що “комунальники” спільно із фірмами-підрядниками розробили злочинну схему розкрадання грошей під час виконання ремонтних робіт. 

Подібні справи тягнуться за підприємством з 2011 року. 

До 1 серпня поточного року Олег Олегович Котляренко, згідно даних аналітичної системти Youcontrol, займав посаду керівника ТОВ "Укрбудтехконсалт", яке займається будівництвом, монтажом, ландшафтними та правовими послугами.