Перейти к основному содержанию

«Заспокійливий сигнал» від США: із чим приїхав до Києва Ентоні Блінкен

15.05.2024
Опубликовано в Криминал

Прибуття в Жешув

Прибуття в Ряшів

Ентоні Блінкен прибув до Києва у вівторок вранці потягом з польського Жешува. Візит не анонсували, хоча в українській столиці напередодні вжили заходів безпеки, попередивши про можливість перекриття 14 та 15 травня доріг у центрі міста та обмеження руху транспорту й пішоходів через візит іноземних гостей.

Нинішній візит – четвертий приїзд Блінкена до України від початку повномасштабної війни. Він відбувся під час наступу ворога на Харківщині й, можливо, саме з цим наступом пов’язаний: ймовірно, високий представник Сполучених Штатів прагнув відчути настрої української влади і дізнатися про її плани щодо подальших дій.

Раніше держсекретар США відвідував Україну восени 2022 і 2023-го. У 2022 він привіз новину про $1 млрд допомоги Україні, торік оголосив про надання допомоги в сумі понад млрд гривень.

Цього разу Блінкен запевнив, що американська допомога з ухваленого минулого місяця Конгресом пакету довгоочікуваного пакету військової допомоги на $60 млрд "вже на підході" і "матиме вирішальне значення" на фронті.

Президент Володимир Зеленський та держсекретар США Ентоні Блінкен

Президент Володимир Зеленський та держсекретар США Ентоні Блінкен

Під час зустрічі з президентом Володимиром Зеленським держсекретар США зазначив, що частина допомоги вже прибула в Україну, згодом надійде ще більше. Зеленський своєю чергою від імені українців подякував за допомогу, додавши, що важливо доставити зброю якомога швидше.

Президент України розповів Блінкену про головні потреби країни та зазначив, що найбільший дефіцит – це протиповітряна оборона, особливо додаткових систем ППО потребує наразі Харків.

"Потребуємо двох Patriot для Харкова й області, оскільки люди там перебувають під атаками, вони дуже непокояться через це", – сказав президент.

Не оминули увагою і Саміт миру, який пройде в Швейцарії, і участь в ньому президента CША Джо Байдена. Високий гість передав щире вітання від президента Байдена і віддав належне надзвичайній стійкості України та "силі та лідерству" Зеленського.

"Ми, так само як і багато партнерів України, впевнені, що ви досягнете перемоги саме на полі бою. Також дуже важливо, що з часом Україна стане на власні ноги в сенсі демократії і економіки буде вільною, процвітаючою", – додав держсекретар, назвавши це "найкращою відповіддю" російському керманичу.

Державний секретар США Ентоні Блінкен під час свого візиту в Національний технічний університет України в Києві, 14 травня 2024 р.

Державний секретар США Ентоні Блінкен під час свого візиту в Національний технічний університет України в Києві, 14 травня 2024 р.

Про зусилля Сполучених Штатів та союзників задля швидкого посилення української протиповітряної оборони держсекретар США говорив і під час лекції в Київському політехнічному інституті імені Ігоря Сікорського. «“Петріоти” та інші складні засоби протиповітряної оборони не лише захищають солдатів і рятують життя цивільних. Вони створюють зони безпеки, під якими українські працівники та підприємці можуть адаптуватися, будувати інновації та залучати більше іноземних інвестицій», – наголосив американський посадовець, зауваживши, що економічна ситуація впливає на здатність гарантувати безпеку. Блінкен запевнив, що Сполучені Штати прискорюють зусилля, щоб допомогти Україні залучити більше приватних інвестицій – передусім у галузі технологій, енергетики, сільського господарства, а також оборонній сфері.

У виступі перед студентами КПІ Блінкен також повідомив, що адміністрація США має намір скористатися отриманим від Конгресу правом конфіскувати заморожені російські активи. "Наш Конгрес дав нам повноваження для того, щоб конфіскувати російські активи в США. Ми маємо намір скористатися цими повноваженнями", – сказав він. Як саме скористатися, держсекретар США не уточнив, нагадавши, що це питання Вашингтон опрацьовує зі своїми партнерами з G7, і що конфісковані кошти можна буде витратити на різну допомогу Україні.

Зустріч з прем’єром Денисом Шмигалем

Зустріч з прем’єром Денисом Шмигалем

Нагадаймо, в квітні Конгрес США ухвалив закон, який дає право адміністрації США конфіскувати заморожені на американській території активи РФ. Україна може отримати близько 8 млрд доларів заморожених у США російських активів. Значно більша частина заморожених російських активів – близько 260 млрд євро – перебуває у ЄС.

Ще однією тему виступу Держсекретаря США перед українською молоддю стала майбутня двостороння угода про безпеку з Україною. За його словами, вона передбачатиме військову допомогу в різних сферах і допоможе Україні наблизитись до членства в НАТО.

"Згідно з нашою десятирічною угодою, Сполучені Штати підтримуватимуть оборону й безпеку України в низці вкрай важливих сфер – від авіації до ППО, від дронів до розмінування", – додав він. Держсекретар натякнув також на прописаний в угоді механізм консультацій у разі нападу: "Якщо Росія або будь-хто ще нападе на Україну, ми негайно спільно з Україною працюватимемо на найвищому рівні, аби узгодити найкращу відповідь на загрозу".

Під час прогулянки делегації Майданом

Під час прогулянки делегації Майданом

Крім того, за словами Блінкена, безпекова угода України та США допоможе прискорити зусилля з розбудови українського оборонно-промислового комплексу, що дозволить їй у довгостроковій перспективі менше покладатись на військову допомогу інших держав, а також сприяти економічному зростанню.

"Усе це гарантуватиме, що в момент, коли виконані всі умови й із цим погоджуються всі союзники, вступ України до НАТО буде швидким і плавним", – підсумував держсекретар США.

Утім, в тому ж виступі звучали не лише обіцянки, а й вимоги. Йшлося про корупцію. Ентоні Блінкен наголосив на важливості боротьби з корупцією і закликав владу України продовжувати реформи, щоб вони не лише ухвалювались, а й втілювались.

"Це означає викорінення лиха корупції раз і назавжди. Перемога України на полі бою не дасть їй стати частиною Росії. Перемога у війні з корупцією не дасть Україні стати схожою на Росію", – наголосив держсекретар.

Що ж до, так би мовити, культурної програми, то медіа повідомляли про робочий обід міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби і його американського колеги в піцерії, відкритій ветеранами російсько-української війни в центрі Києва.

Дмитро Кулеба відвідав з держсекретарем США Ентоні Блінкеном піцерію Veterano Pizza у Києві

Дмитро Кулеба відвідав з держсекретарем США Ентоні Блінкеном піцерію Veterano Pizza у Києві

Журналісти також нагадали, що під час минулого візиту Блінкена до Києва вони з Кулебою їли картоплю фрі у ресторані швидкого харчування McDonald’s.

А ввечері 14 травня держсекретар США Ентоні Блінкен відвідав один із київських пабів, де разом із українським гуртом виконав пісню “Rockin’ in the Free World”. У соцмережах у цьому теж побачили певний сигнал, нагадавши, що канадський музикант Ніл Янг написав цю пісню під час виступів зі своїм гуртом The Restless у лютому 1989 року, дізнавшись, що концертний тур СРСР скасовано. Тоді гітарист гурту Френк "Пончо" Сампедро нібито сказав: "Нам доведеться продовжувати запалювати у вільному світі". Втім, за бажання в пісні “Rockin’ in the Free World” можна знайти й інші смисли, тож який саме мав на увазі Ентоні Блінкен, наразі невідомо.

In Kyiv, @SecBlinken plays “Rockin’ in the Free World” in a basement club with a Ukrainian band pic.twitter.com/zsZ3BQr2JK

— Michael Birnbaum (@michaelbirnbaum) May 14, 2024