Перейти к основному содержанию

У ГУР прокоментували вибух дрона на території Запорізької АЕС

07.04.2024
Опубликовано в Криминал

Україна не причетна до жодних збройних провокацій на окупованій Запорізькій АЕС, каже Андрій Юсов

Україна не причетна до жодних збройних провокацій на окупованій Запорізькій АЕС, зазначив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов у коментарі «Українській правді».

«Держава-агресор вкотре наражає на небезпеку ядерний об’єкт, цивільне населення та навколишнє середовище всієї Європи. Російські удари, зокрема, імітаційні, по території української атомної станції, як і розміщення там військ та озброєння, мінування об’єктів ЗАЕС давно вже є відомою та постійною злочинною практикою окупантів», – зазначив Юсов.

Він наголосив, що «Росія має вивести війська з усіх об’єктів ЗАЕС, лише це дозволить відновити дотримання усіх необхідних міжнародних норм та контролю над важливим об’єктом атомної енергетики».

Раніше, 7 квітня, на території Запорізької атомної електростанції зафіксували вибух дрона, йдеться у повідомленні пресслужби МАГАТЕ.

«ЗАЕС поінформувала експертів МАГАТЕ про те, що на території станції сьогодні здетонував дрон. Таку детонацію спостерігали і ми», – заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Він закликав «утримуватися від дій, які суперечать п’яти принципам МАГАТЕ та порушують ядерну безпеку».

У «Росатомі» вже встигли звинуватити в обстрілі ЗАЕС українських військових і повідомили начебто про трьох постраждалих співробітників станції внаслідок вибуху.

Російські війська окупували місто Енергодар і розташовану поблизу нього Запорізьку АЕС на початку березня 2022 року. У вересні 2023 року президент «Енергоатому» повідомив, що на станції залишаються працювати 822 українських атомників. Україна неодноразово звинувачувала російських окупантів у викраденнях і катуваннях персоналу станції.

Форум