Перейти к основному содержанию

Рада підтримала законопроєкт про декларування вогнепальної зброї

20.03.2024
Опубликовано в Криминал

оружие,пистолет

Верховна Рада ухвалила в першому читанні проєкт закону про внесення змін до закону України "Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України" щодо вдосконалення порядку отримання, декларування та поводження з вогнепальною зброєю.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк, передає Укрінформ.

За словами Железняка, законодавча ініціатива №9583 була підтримана 300 голосами народних депутатів.

Що передбачає закон

Метою проєкту закону є впорядкування правил поводження зі зброєю, визначення норм зобов’язуючого характеру, а також надання цивільним особам права задекларувати наявну зброю та боєприпаси до неї.

Документом передбачається внесення змін до закону України "Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України" щодо впорядкування правил поводження зі зброєю, визначення норм зобов’язуючого характеру, а також надання права цивільним особам задекларувати наявну зброю та боєприпаси до неї.

Документом передбачається, що задекларована в органах (підрозділах) Національної поліції України цивільними особами вогнепальна зброя та боєприпаси до неї прирівнюються до отриманої вогнепальної зброї.

Про яку зброю йдеться

Під вогнепальною зброєю, яка підлягає декларуванню, розуміється нарізна вогнепальна зброя калібру не більше 12,7 мм, гладкоствольна вогнепальна зброя калібру не більше 23 мм, боєприпаси до них, відомості про які відсутні в реєстрах і базах даних Міністерства внутрішніх справ України та які перебувають у володінні та можуть використовуватися цивільними особами у відсічі та стримуванні збройної агресії Російської Федерації та/або інших держав.

Наголошується, що така зброя є державною власністю, яка може перебувати в користуванні цивільних осіб на період воєнного стану, проте впродовж 90 днів після завершення або скасування воєнного стану дана зброя має бути повернута до Національної поліції України.

Заборони

Законопроєктом встановлюється заборона цивільним особам носити та зберігати вогнепальну зброю, яка не перебуватиме на обліку чи не пройде добровільного декларування в органах (підрозділах) Національної поліції України, крім районів ведення бойових дій.

За порушення заборони цивільні особи нестимуть відповідальність, передбачену Кримінальним кодексом України.

Водночас встановлюється, що у випадку, якщо цивільна особа знайде вогнепальну зброю та/або боєприпаси до неї, зобов’язана впродовж 24 годин повідомити Національній поліції України про такий факт, а також передати знахідку поліцейському в будь-який зручний спосіб для подальшої здачі чи декларування або вказати на місцезнаходження знайденої зброї для подальшого вилучення.

У разі встановлення причетності знайденої або добровільно задекларованої вогнепальної зброї до вчинення кримінальних правопорушень, видалених чи незаконно змінених маркувань на вогнепальній зброї або невідповідності вогнепальної зброї вимогам, передбаченим законом, така зброя має бути вилучена органами Національної поліції України.

Очікується, що ухвалення законопроєкту дозволить упорядкувати правила поводження зі зброєю, визначити норми зобов’язуючого характеру, а також надасть право цивільним особам задекларувати наявну зброю та боєприпаси до неї в умовах дії воєнного стану.

Автор: Галина Ялівець