Перейти к основному содержанию

Забудовник намагався підкупити керівництво Мінгромад 15 квартирами в Києві (оновлено)

21.11.2023
Опубликовано в Криминал

набу

Національне антикорупційне бюро спільно зі Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою викрили власника приватного товариства на пропозиції неправомірної вигоди у вигляді нерухомості у зведених ним новобудовах загальною площею понад 5 200 кв. м орієнтовною вартістю понад 170 млн₴

"За це топпосадовець мав залишити в силі укладені з товариством угоди щодо будівництва житлового комплексу на земельній ділянці Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, а також сприяти отриманню дозвільних документів та необхідних погоджень", – сказано в повідомленні НАБУ.

Аби приховати вчинення злочину, нерухомість мали оформити на довірену особу топпосадовця.

На момент викриття злочину детективи та прокурори задокументували оформлення на довірену особу 15 квартир у Києві.

Окрім власника товариства про підозру повідомили керівниці держпідприємства.

У пресслужбі САП уточнили, що забудовнику та директорці державного підприємства повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 369 КК України

За даними слідства, між держпідприємством зі сферми управління Мінвідновлення та приватним товариством-забудовником укладено ряд договорів з метою будівництва житлових будинків на державній землі.

"Усвідомлюючи наявність підстав для розірвання вказаних договорів з ініціативи Міністерства, фактичний власник підприємства-забудовника у співучасті з директоркою державного підприємства висловив пропозицію топпосадовцю надати йому за нерозірвання вказаних договорів та сприяння в їх реалізації неправомірну вигоду в розмірі 2% від площі майбутніх житлових будинків (5200 кв. м)", – додали у САП.

У подальшому фактичний власник підприємства забезпечив реєстрацію на "довірену особу" топпосадовця майнових прав на 15 квартир в одному із житлових комплексів столиці, загальною площею 785 кв. м, одну з яких передав у власність.

"Зауважимо, що віцепрем’єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури співпрацював з НАБУ та САП та сприяв розслідуванню протиправних дій", – зазначається у повідомленні.

Автор: Галина Ялівець