Перейти к основному содержанию

Президентка Угорщини закликала Зеленського піти на переговори з рф

29.08.2023
Опубликовано в Интернет

Picture

Фото: Каталін Новак/index.hu

Президентка Угорщини Каталін Новак закликала президента України Володимира Зеленського сісти за стіл перемовин з росією.

Про це угорська лідерка заявила в інтерв’ю угорському виданню Index.

Новак підкреслила, що Угорщина засуджує вторгнення рф в Україну та розуміє бажання Зеленського захистити українців, але вона не бачить жодного прийнятного військового рішення для завершення довготривалої війни.

"Ця війна триває вже півтора року, і я не бачу жодного військового рішення, яке призвело б до стійкого миру у довгостроковій перспективі. Тому треба сідати за стіл переговорів! Цю тверду думку я висловила Зеленському як публічно, так і приватно", – заявила вона.

Новак сказала, що Угорщина рада була б бути присутньою в будь-якому процесі, який може наблизити Україну до миру. А якщо переговори відбудуться, то має намір приєднатися до них.

Водночас Bloomberg пише, що Новак взяла на себе ініціативу у спробах перезавантаження відносини з Україною та намагається подолати дружню кремлю риторику прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

Як зазначає агентство, Угорщина виявляється все більш ізольованою в Європейському союзі через спроби Орбана підірвати західні санкції проти росії. Він намагався заблокувати допомогу ЄС, відмовлявся постачати зброю Україні й неодноразово заявляв, що "контрнаступ ЗСУ приречений на провал".

Підготував: Сергій Дага