Перейти к основному содержанию

ДБР затримала колишнього нардепа від Партії регіонів за постачання продукції для російського ВПК

08.06.2023
Опубликовано в Интернет

концерн

Працівники Державного бюро розслідувань (ДБР) затримали власників та топменеджмент концерну, який забезпечував продукцією російський ВПК навіть після початку повномасштабного вторгнення.

Як повідомляє пресслужба ДБР, загалом наразі затримано 6 осіб, у тому числі організатора злочинної схеми, колишнього народного депутата, члена Партії регіонів. За даними джерел УП, йдеться про народного депутата 3-го і 4-го скликання Григорія Дашутіна і його концерн NICMAS.

За даними слідства, 24 лютого 2022 року організатори схеми поставили до РФ комплектуючих щонайменше на понад 160 млн₴ Діяльність самого концерну було заблоковано у листопаді 2022 року.

"Наразі слідчі та оперативні працівники ДБР та прокурори Офісу Генерального прокурора проводять понад 30 обшуків. Зокрема, у колишнього нардепа серед розкошів у стилі "Пшонка стайл" знайдено книги, які звеличують Росію та пропагують її імперські наративи, російські відзнаки та навіть комсомольський значок, який турботливо зберігався серед цінних речей", – зазначається у повідомленні.

Крім того, у деяких підозрюваних знайшли паспорти РФ та договори з Російською Федерацією.

У ДБР уточнили, що протиправну діяльність злочинної організації під керівництвом колишнього народного депутата документували близького року. Слідчі ДБР встановили, що до її складу входило щонайменше 14 осіб з-поміж близьких родичів екснардепа, менеджменту промислово-інноваційної групи компаній та громадян РФ.

Наприкінці листопада 2022 року працівники ДБР заблокували міжнародний канал постачання комплектуючих для військово-промислового комплексу та об’єктів критичної інфраструктури РФ. Бюро також унеможливило участь зрадників-колаборантів, колишніх представників однієї з проросійських партій, у тендерних процедурах силових відомств агресора.

Слідством встановлено, що промислово-інноваційна група компаній родини колишнього народного депутата України з 2014 року забезпечувала держпідприємства РФ високоефективними вузлами, агрегатами, деталями пневматичного обладнання. Компресори й компресорні установки є комплектуючими частинами, що використовуються у складі бойових залізничних ракетних комплексах 15П961 "Молодец", які знаходяться на бойовому чергуванні у складі ракетних військ стратегічного призначення РФ. Крім того, вони використовуються у складі спеціальних броньованих потягів, які призначені для ведення інженерної розвідки залізничних маршрутів, розмінування, бойової охорони та супроводження військових ешелонів.

Концерн займав друге місце у постачанні товарів для російських компаній, експортуючи 95% виробленої в Україні продукції.

"Після повномасштабного вторгнення РФ власники продовжили співпрацю з агресором, налагодивши постачання через підконтрольні іноземні та російські фірми-прокладки. Саме ці компанії відправляли "замовлення" українському виробнику нібито для потреб третьої сторони", – уточнили в ДБР.

ДБР затримала колишнього нардепа від Партії регіонів за постачання продукції для російського ВПК 01

В рамках розслідування справи 8 особам повідомлено про підозру у створенні злочинної організації та пособництві державі-агресору (ст. 255, ст. 111-2 КК України). Іншим 6 фігурантам, зокрема й громадянам РФ, буде повідомлено про підозру заочно та оголошено в розшук.