Перейти к основному содержанию

Євросоюз планує передати Україні 15 мільярдів євро доходів від заморожених активів РФ,

12.12.2023
Опубликовано в Интернет

єс,євросоюз

Європейська комісія розраховує зібрати 15 млрд євро для допомоги Україні із доходів від заморожених у ЄС російських активів.

Про це пише Financial Times із посиланням на джерела. Водночас за відповідний план мають проголосувати усі держави-члени ЄС, передає Forbes.

За даними видання, сьогодні Брюссель запропонує захистити прибуток, отриманий від заморожених активів Росії в ЄС, з метою заощадити до 15 млрд євро на користь України.

Планується, що цільовими будуть лише надходження від активів центрального банку РФ.

Джерела FT зазначають, що спочатку Єврокомісія вимагатиме розміщувати отриманий від заморожених активів прибуток на окремих рахунках. На другому етапі плану прибуток буде переведено до загального бюджету ЄС.

За оцінками Єврокомісії, це принесе до 3 млрд євро на рік, або 15 млрд євро в період з 2023 по 2027 рік. Сума залежатиме від процентних ставок протягом цього періоду, уточнило видання.

Держави-члени ЄС мають одноголосно підтримати план, а також подальші кроки щодо його реалізації, перш ніж ці гроші зможуть перерахувати Україні.

Читайте також: Країни Євросоюзу підтримали передачу доходів від заморожених російських активів Україні

За даними Мінфіну РФ, через західні санкції Росія втратила доступ майже до половини золотовалютних резервів – близько $300 млрд із приблизно $640 млрд.

Нагадаймо, раніше Європейський Союз дійшов висновку, що не може законно конфіскувати заморожені російські активи на загальну суму понад 200 млрд євро, і замість цього зосередиться на використанні цих активів для отримання прибутку, який можуть спрямувати на відновлення України.

Автор: Юлiя Недашківська