Перейти к основному содержанию

Російські пропагандисти успішно обходять санкції ЄС через дзеркальні сайти,

23.11.2023
Опубликовано в Интернет

russia,today

Європейський Союз після вторгнення Росії в Україну наклав санкції на російські пропагандистські ЗМІ – RT і Sputnik, які підтримуються державою, проте пропагандисти намагаються знаходити способи, щоб оминути обмеження.

Як пише Bloomberg, ЄС запровадив санкції проти RT 2 березня 2022 року, заборонивши його контент і призупинивши мовлення на території Євросоюзу, передає Укрінформ.

Рішення обгрунтовувалося тим, що Росія "веде систематичну міжнародну кампанію дезінформації, маніпулювання інформацією та перекручування фактів з метою посилення дестабілізації". Та після закриття офісів RT у Франції та Німеччині Росія шукає різні способи оминути санкції, зауважує видання.

Зараз сайт RT недоступний у ЄС, проте є кілька дзеркальних сайтів, де викладають той самий пропагандистський контент. Один із них, згідно з каталогом реєстрації доменів WHOIS, був зареєстрований усього через три дні після оголошення санкцій ліцензіатом RT, АНО "Телекомпанія "Новости".

За даними дослідницької групи Reset, загалом RT використовує для пропаганди в ЄС 19 таких сайтів.

Sputnik також працює через дзеркальні сайти.

Єврокомісарка Віра Йоурова, яка відповідає за боротьбу з дезінформацією в ЄС, заявляє, що Європейська Комісія знає про дзеркальні сайти і працює з країнами-членами з метою ефективного застосування санкцій.

Контент RT поширюється багатьма мовами на різних платформах, і його видалення потребує постійної пильності. Хоча YouTube видаляє акаунти підсанкційних ЗМІ, трансляції RT досі регулярно перепощують, експерти називають це нескінченною грою в "убити крота", зазначається у статті.

Автор: Галина Ялівець