Перейти к основному содержанию

У Мінекономіки закликали аграріїв не намагатися самостійно розміновувати угіддя

03.10.2023
Опубликовано в Чиновники

підрив,міна

Міністерство розвитку економіки та торгівлі закликає аграріїв при розмінуванні земель користуватися послугами фахівців.

Про це заявив координатор напрямку розмінування, заступник міністра економіки Ігор Безкаравайний, передає пресслужба міністерства.

Він нагадав, що нещодавно трапився трагічний випадок на Херсонщині, де місцевий фермер за допомогою найманих працівників намагався розмінувати своє поле.

"Результат – підрив. Загинула людина. Вкотре звертаємося до аграріїв: процесом розмінування мають займатися виключно сертифіковані оператори та професійні сапери. Ми розуміємо фермерів, які хочуть якнайшвидше відновити свою діяльність, але наголошуємо, що потрібно користуватися послугами виключно фахівців", – наголосив Безкаравайний.

За його словами, вже запущено процес створення ринку послуг з розмінування і кількість пропозицій послуг сертифікованих операторів з часом буде постійно збільшуватись. Для цього Міністерство економіки працює над спрощенням процедури отримання сертифікації для нових операторів ринку.

Відтак українським фермерам, що прагнуть якнайшвидше очистити свої землі та почати працювати на них, потрібно виявити терпіння та в жодному разі не намагатися розмінувати землі власноруч, або за допомоги людей, які не мають відповідного фаху.

Читайте також: Аграрії відновили обробку 25% запланованих до першочергового розмінування земель

"Ми працюємо 24/7 для того, щоб запустити процеси, які пришвидшать розмінування земель. На початку року у нас було в урядових інституціях біля 2 тисяч піротехніків. До кінця року буде 6 тисяч. Ми в рази збільшуємо кількість машин для розмінування. На сьогодні маємо вже 16 сертифікованих операторів, 29 – в процесі сертифікації, 40 – готуються до сертифікації", – розповів заступник міністра.

Він нагадав, що вже реалізовано пілотний проєкт з закупівлі послуг з розмінування, а в бюджеті на наступний рік на компенсацію аграріям, які купуватимуть такі послуги, передбачено 2 млрд₴

"Тобто робота триває. Буде ринок, який пришвидшить розмінування. Буде велика пропозиція операторів – сертифікованих, фахових. У аграріїв буде можливість очистити свої землі, не наражаючи нікого на небезпеку. Єдине, що ми просимо у людей, у бізнесу: дайте нам трохи часу", – зазначив Безкаравайний.

Автор: Михайло Орлюк