Перейти к основному содержанию

НАЗК пропонує запровадити санкції проти 47 алмазних компаній рф

29.09.2023
Опубликовано в Чиновники

Picture

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) пропонує долучити до списку кандидатів на міжнародні та українські санкції 47 алмазних компаній з росії. Про це повідомляє пресслужба НАЗК.

Відомо, що наразі відомство надіслало до СБУ та інших відповідальних органів пропозиції щодо санкцій проти російських алмазних компаній, більшість із яких пов’язані з російською групою алмазовидобувних компаній АК “Алроса”.

"Вона посідає провідну позицію у світі за обсягом видобутку цього коштовного каміння. Основна діяльність зосереджена в Якутії, а також в Архангельській області та Африці. “Алроса” контролює понад 90% видобутку алмазів у рф, а прогнозні запаси корпорації становлять близько однієї третини загальносвітових", – зазначається у повідомленні.

Зазначають, що компанія вже перебуває під санкціями України та багатьох країн санкційної коаліції, однак пов’язані з нею фірми й далі працюють на світовому ринку алмазів.

Там уточнили, що у 2022 році росія експортувала алмазів на понад 3,8 млрд доларів.

У НАЗК наголосили, що ці кошти дають змогу й далі фінансувати війну проти України та утримувати рф свою економіку.

Крім того, “Алроса” надає підтримку збройним силам агресора, а самі алмази росія використовує, серед іншого, для обходу санкцій.

BAGNET нагадує, 20 вересня в Індії призупинили імпорт російських алмазів. Це рішення ухвалено на тлі побоювань з приводу зниження попиту на алмази на міжнародних ринках.

Підготував: Сергій Дага