Перейти к основному содержанию

Зниження податків на доходи і реформа "спрощенки": Гетманцев назвав 5 податкових пріоритетів на найближчі роки

14.08.2023
Опубликовано в Чиновники

гетманцев

В рамках роботи на Національною стратегією доходів до 2023 року Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики готує пропозиції щодо п’яти пріоритетних напрямків змін в оподаткуванні.

Про це голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев розповів в інтерв’ю українській редакції Forbes.

"По-перше, йдеться про уніфікацію податкового законодавства із законодавством Європейського Союзу... Дуже складна, дуже комплексна робота. Це інший податковий світ. Але це те, що ми в будь-якому випадку зробимо, хочеться цього комусь чи ні. Якщо ми хочемо бути членами ЄС, то уніфікуємо наше законодавство", – заявив Гетманцев.

По-друге, планується реформувати спрощену система оподаткування.

"Я вважаю доцільним взяти один із успішних прикладів систем, які діють в ЄС, і запровадити його у нас. Наша спрощена система, давайте будемо відверті, перетворилася в систему з ухилення від оподаткування. Вигодонабувачем цієї системи повинен бути саме малий бізнес, а не великі компанії, що мімікрують під малі", – пояснив голова Комітету.

За його словами, у якості прикладу пропонується використати спрощену систему оподаткування Польщі.

"Деякі параметри там відрізняються від українських. Наприклад, якщо у нас ліміт для малого підприємництва – 7,8 млн грн обороту на рік, то у Польщі – 2 млн євро. Але там є й інші умови, тому там все треба робити комплексно", – сказав депутат.

По-третє, розглядаються зміни у сфері оподаткування доходів.

"Я вже озвучував концепцію обʼєднання ЄСВ, військового збору і ПДФО в єдиний податок і зі зменшенням ставки. Мені здається, якраз у цьому випадку ми можемо розраховувати на детінізацію заробітних плат і компенсувати за рахунок цього втрати бюджету. Йдеться про 200 млрд₴ Це менше, ніж у "10-10-10", де йдеться про 774 млрд, але все одно багато", – розповів Гетманцев.

По-четверте, планується реформувати екологічний податок.

"Ми повинні реформувати його повністю та відійти від оподаткування місцевих викидів і сконцентруватися на оподаткуванні CO2", – уточнив депутат.

По-пʼяте, пропонується переглянути сферу місцевих податків.

"Ми повинні привести їх у відповідність до реальних економічних критеріїв, а не до певних формальних, які є сьогодні. І зробити з них дійсно потужне джерело для фінансування місцевих бюджетів", – пояснив Гетманцев.

"Це блок змісту. Блок форми – це диджиталізація. Це те, що ми вже робимо. Електронна акційна марка, електронний аудит, розвиток електронного кабінету платника, система автоматизованого управління ризиками та багато чого іншого... Ще одне – структура податкової, яка повинна змінитися за рахунок розширення аналітичних напрямів та, відповідно, зменшення інших функцій, що випадатимуть у ході диджиталізації", – додав депутат.

Читайте також: Повністю вирішити проблему блокування податкових накладних неможливо, – Гетманцев

Водночас він розкритикував ідеї заступника Офісу президента Ростислава Шурми щодо радикального зниження податків для бізнесу, оскільки вони досі не підкріплені конкретними розрахунками.

"Я закликаю, благаю вже рік, дайте, будь ласка, текст законопроєкту і розрахунки реформи... Власне, я до цього і закликаю головного ідеолога цієї ідеї Ростислава Шурму. Поки я не вважаю, що це реформа. Це ідея, яка може стати реформою, якщо ми побачимо детальні розрахунки і цифри по ній, крім тих, що у назві цієї ініціативи, – підсумував Гетманцев.