Перейти к основному содержанию

У ГУР підтвердили ураження літаків РФ у Єйську, — ЗМІ

07.04.2024
Опубликовано в Чиновники

Читать на русском

У ГУР підтвердили ураження літаків РФ у Єйську, — ЗМІ

У ГУР підтвердили ураження літаків РФ у Єйську, — ЗМІ

До аеродрому "Єйськ", звідки злітають російські винищувачі, дісталося п’ять українських дронів. Дрони зуміли пошкодити чотири російські винищувачі, кожен із яких коштує близько 50 мільйонів доларів.

У ніч проти 5 квітня під час атаки зграї дронів на військовий об’єкт РФ у Єйську вдалося дістати до літаків, які перебували на авіабазі. Серед них — чотири багатоцільові винищувачі Су-30СМ, які використовуються для запуску керованих авіабомб за позиціями ЗСУ на лінії фронту. Інформацію про наслідки атаки з авіабази "Єйськ" розповіли на порталі "Українська правда" (УП).

Журналісти УП посилаються на інформацію, отриману від власних джерел у ГУР Міноборони. Анонімні джерела стверджують, що під час повітряної атаки БПЛА 5 квітня вдалося пошкодити 7 літаків ЗС РФ:

  • винищувачі Су-30СМ — чотири шт.;
  • військово-транспортні літаки (модель не вказана) – дві шт.;
  • літак-амфібія БЕ-200 — одна шт.

Також розвідники розповіли деякі деталі спецоперації. За їхніми словами, українським дронам протистояли військові із 726 навчального центру 51 дивізії ППО ЗС РФ. Для протидії БПЛА вони застосували ЗРК "Панцир-С" та стрілецьку зброю. П’ять українських безпілотників прорвалися до авіабази під Єйськом та виконали поставлені завдання.

"П’яти українським "пташкам" вдалося прорвати щільну оборону та подолати спроби придушення засобами РЕБ", — процитували на УП слова анонімних співрозмовників із ГУР.

Інші деталі спецоперації на порталі не розповіли.

Відстань від авіабази "Єйськ" у Краснодарському краї РФ до підконтрольної Україні території – близько 145 км. Звідси злітають літаки Су-30СМ, кожен із яких здатний нести до восьми керованих авіабомб (КАБ) вагою 500 кг або 28 — КАБ, вагою 250 кг. У довіднику The Military Balance 2024 вказується, що на сьогоднішній день РФ сумарно має близько 135 багатоцільових винищувачів Су-30СМ. Орієнтовна вартість одного літака – близько 50 млн дол. (станом на 2012 рік).

Єйськ атака БПЛА, авіабаза Єйськ, атаки дронів 5 квітня qrxiquirritkant