Перейти к основному содержанию

Співробітникам ЦРУ заборонили використовувати Telegram,

29.01.2024
Опубликовано в Чиновники

telegram

Аналітикам Центрального розвідувального управління (ЦРУ) США заборонили використовувати на роботі месенджер Telegram, створений росіянином Павлом Дуровим.

Додаток заборонено встановлювати на робочі комп’ютери, співробітникам ЦРУ також заборонено брати свої особисті пристрої на робоче місце, повідомляє Bloomberg із посиланням на джерела.

У результаті, щоб скористатися Telegram, співробітникам доводиться залишати територію центрального офісу ЦРУ.

Месенджер Telegram популярний серед прокремлівських військових блогерів, тому він цікавить аналітиків ЦРУ, що спеціалізуються на Росії.

За даними Bloomberg, влада США планує посилити і систематизувати роботу ЦРУ у напрямку аналізу даних з відкритих джерел, а також розробити національну OSINT-стратегію, проте подібні обмеження відображаються на швидкості збору даних і сповільнюють процес визначення корисної інформації.

Що відомо про можливу співпрацю Telegram і російської влади?

Нагадаймо, у березні 2021 року створений з ініціативи Володимира Путіна та Дмитра Мєдведєва Російський фонд прямих інвестицій (РФПІ) інвестував у Telegram спільно з Mubadala Investment Company.

Перед цим засновник Telegram Павєл Дуров визнав, що месенджер заблокував низку опозиційних російських каналів. За словами Дурова, ці канали публікували телефонні номери та адреси суддів, прокурорів та силовиків, причетних до придушення протестних акцій у РФ. Він навів як приклад заклики до насильства, що містилися в одному з таких каналів, заявивши, що подібне використання Telegram прямо суперечить правилам. Серед причин закриття каналів він вказав на необхідність випустити екстрене оновлення месенджера для iOS, яке нібито не дозволяла зробити компанія Apple.

У червні 2020 року Роскомнагляд відмовився від вимоги щодо обмеження доступу до месенджера Telegram, пояснивши своє рішення готовністю засновника Telegram Павла Дурова співпрацювати з російськими правоохоронними органами та "протидіяти тероризму та екстремізму".

Автор: Михайло Орлюк