Перейти к основному содержанию

Зеленський: Чоловіки мобілізаційного віку мають бути в Україні

11.01.2024
Опубликовано в Чиновники

зеленський

Президент Володимир Зеленський вважає, що чоловіки мобілізаційного віку мають перебувати в Україні та допомагати їй.

Про це він повідомив журналістам напередодні зустрічі прем’єр-міністеркою Естонії Каєю Каллас у Таллінні, передає Інтерфакс-Україна.

За його словами, якщо чоловік призивного віку, то має допомагати Україні і має бути в Україні. "І я зараз не говорю про те, хто повинен чи не повинен бути на фронті", – зазначив він.

"І якщо ви в Україні, і ви не на фронті, то ви працюєте. Де б ви не працювали, ми з повагою ставимося до кожної людини. І якщо ви працюєте та сплачуєте податки, то ви так само захищаєте державу. І це дуже потрібне. Але якщо ви за кордоном і ви призовного мобілізаційного віку, і ви і не на фронті, і не платите податки, і виїжджали поза законом, то є питання", – сказав Зеленський, відповідаючи на запитання, чи має Естонія висилати в Україну чоловіків призовного віку.

"А не буде на військових грошей – не буде військових. Не буде кому захищати Україну", – зазначив президент.

Як повідомлялося, міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс заявив, що за необхідності Естонія готова допомогти Україні в мобілізації її громадян, якщо дві країни підпишуть відповідний договір.

Раніше міністр оборони Рустем Умєров повідомив, що планує 2024 року призвати на військову службу українських чоловіків, які проживають за кордоном. Українців призовного віку від 25 до 60 років попросять з’явитися до призовних пунктів Збройних сил. За словами міністра, до тих чоловіків, які не виконають прохання, застосують "санкції".

Згодом начальник управління преси та інформації Міністерства оборони Іларіон Павлюк пояснив, що таким чином міністр оборони Рустем Умєров закликає всіх українців приєднуватися до Збройних сил, але механізму покарання або юридичного тиску на чоловіків, які виїхали за кордон, немає.

Нагадаймо, через західний кордон за добу з України виїжджає близько шести тисяч чоловіків призовного віку, з них за системою "Шлях" як волонтери – по 150-200 чоловіків. Великий відсоток чоловіків, які виїжджають за кордон, мають довідки про непридатність до військової служби. Однак останнім часом збільшилася кількість чоловіків, які беруть шлюб з багатодітними мамами і, скориставшись цим, виїжджають.

Як відомо, президент Володимир Зеленський заявив, що Головнокомандуючий та Генштаб ЗСУ пропонують додатково мобілізувати 450-500 тисяч чоловіків, але для цього треба знайти додатково 500 мільярдів гривень.

Автор: Юлiя Недашківська