Перейти к основному содержанию

З черги біля польського кордону готові евакуюватися 25 водіїв

29.11.2023
Опубликовано в Чиновники

кордон,вантажівки,вантажівка

Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач заявив, що 25 водіїв , які знаходяться на заблокованих пунктах пропуску з боку Польщі висловили бажання евакуюватись.

Про це він повідомив у коментарі Суспільному.

"Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури наразі збирає та верифікує інформацію для евакуації водіїв, заблокованих з польського боку кордону. Наразі таке бажання висловили 25 водіїв", – сказав Деркач.

Водночас він наголосив на важливості врегулювання питання щодо повернення водіїв назад за своїми вантажівками до Польщі.

"Адже відповідно до умов виїзду військовозобовʼязаних водіїв, що виконують комерційні перевезення, водій може виїхати лише з вантажівкою. Міністерство наголошує, що умови для повернення за вантажівками будуть створені без виключення із системи "Шлях" та у співпраці із Державною прикордонною службою України", – сказав урядовець.

Утім, не всі водії готові евакуюватися, адже бояться за свій вантаж.

"Вантаж не на машині, і не на фірмі, за вантаж відповідає водій. Якщо поїхав додому, приїхав назад, а машина пуста? А машина на мільйон доларів. І що тоді робити? Хто за це буде відповідати? Ну як це її лишити та поїхати додому?! Яка евакуація? Всі везуть вантаж! В одній машині буває до мільйона і за мільйон євро товару", – сказав чоловік.

Читайте також: Мінінфраструктури Польщі звернулося до України з пропозиціями щодо розблокування кордону

Нагадаймо, з 6 листопада польські перевізники почали страйк і блокують рух вантажівок через українсько-польський кордон. Зокрема, заблоковано рух вантажного транспорту у напрямку трьох найбільших пунктів пропуску "Корчова-Краківець", "Гребенне-Рава Руська", "Дорогуськ-Ягодин". Пізніше, 23 листопада, перевізники перекрили пункт пропуску "Медика – Шегині".

Протестувальтники вимагають заборонити реєстрацію в Польщі транспортних компаній з іноземним капіталом, через що польських підприємців витісняють з ринку. Також вони вимагають відновлення дозволів на в’їзд до Євросоюзу для українських перевізників та покращення обслуговування на кордоні. Акція польських перевізників планувалася терміном на два місяці – до кінця року.

Переговори українських урядовців з протестувальниками результату не дали, а голова Держагентства відновлення та розвитку Мустафа Найєм наголосив, що деякі вимоги польських перевізників Україна навіть не обговорюватиме.

Автор: Юлiя Недашківська