Перейти к основному содержанию

Споживання електроенергії стрімко зростає, "Укренерго" закликає українців економити

29.11.2023
Опубликовано в Чиновники

свет

Споживання електроенергії в енергосистемі України у середу стрімко зростає, "Укренерго" прогнозує, що воно буде триматися на максимумі протягом дня.

У пресслужбі компанії серед причин збільшення обсягів споживання називають погіршення погодних умов, зменшення виробництва "зеленої" генерації через похмуру погоду, а також відновлення споживання у постраждалих через негоду регіонах.

"Нагадуємо, що одночасне заживлення великої кількості споживачів – це складний технічний процес, який може спричинити перевантаження електромереж й призвести до додаткових технічних пошкоджень. Споживайте електрику ощадливо. Сьогодні просимо раціонально споживати електроенергію протягом всього дня", – закликають в "Укренерго".

Водночас у компанії запевнили, що виробленої українськими електростанціями електроенергії поки достатньо для забезпечення потреб всіх споживачів.

"Ліміти споживання не запроваджувались. Графіки відключень не вводилися та не прогнозуються. Але, якщо максимум споживання буде триматися протягом дня, в енергосистемі можливий дефіцит. Це пов’язано зі зниженою роботою сонячних електростанцій", – зазначається у повідомленні.

За даними "Укренерго", через це експорт електроенергії з України сьогодні відсутній. Імпорт електроенергії сьогодні здійснюється переважно в нічні та вечірні години зі Словаччини, Румунії, Молдови загальним обсягом 1 277 МВт-год, з максимальною потужністю в окремі години до 474 МВт.

Читайте також: Німеччина виділить 300 мільйонів євро на підтримку енергосистеми України

Разом із тим, ремонтні бригади "Укренерго" разом з обленерго продовжують відновлювати енергоживлення споживачів в південному регіоні, попри важкі погодні умови.

"Найбільш складна ситуація залишається в Одеській та Херсонській областях. За ніч через погодні умови додались відключення в Кіровоградській, Миколаївській, Полтавській, Черкаській областях", – уточнили в компанії

Загалом через негоду на ранок знеструмлено 368 населених пунктів в Дніпропетровській, Закарпатській, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Херсонській, Черкаській, Чернігівській областях. Ще 444 населених пункти залишаються без світла через бойові дії та з інших причин.

Як повідомлялося, напередодні було повністю завершено процес синхронізації енергосистем України та ЄС, завдяки цьому можливості для імпорту електроенергії з Європи зросли до 1700 МВт.

Автор: Михайло Орлюк