Перейти к основному содержанию

Фінська Fortum спише російські активи майже на 1,7 мільярда євро

11.05.2023
Опубликовано в Бизнес

fortum

Фінський енергохолдинг Fortum спише свої російські активи на 1,7 млрд євро і деконсолідує російський сегмент .

Про це йдеться у заяві компанії. Раніше активи компанії у Росії перейшли під управління Росмайна.

"Із весни минулого року ми послідовно намагалися піти з російського ринку та безуспішно зверталися за дозволом на продаж операцій як російським, так і міжнародним покупцям. Обґрунтування арешту наших активів необхідністю захисту енергетичної безпеки Росії – це просто прикриття", – прокоментував президент та гендиректор компанії Маркус Раурамо.

У Fortum додали, що за час роботи в Росії інвестували в місцеві активи близько 6 млрд євро. Із 2008 року EBITA склала понад 4 млрд євро.

У Fortum оцінили чистий грошовий збиток, у тому числі інвестиції в купівлю російських підприємств, дивіденди та фінансування, майже у 2 млрд євро. Списані активи будуть відображені у звіті за другий квартал 2023 року.

Як повідомлялося, наприкінці квітня російський президент Владімір Путін підписав указ про запровадження тимчасового управління майном резидентів країн, які сама Росія називає "недружніми", у випадку, якщо в цих країнах Росію або російських фізичних чи юридичних осіб позбавлять власності.

Першими у переліку такого майна опинилися 83,73% енергетичної компанії "Юніпро", які належать німецькій Uniper SA, а також 98% компанії енергогенеруючої компанії "Фортум", яка належить структурам фінського енергохолдингу Fortum. Росімущєство призначило керівниками "Юніпро" та "Фортум" менеджерів корпорації "Роснєфть", якою керує один із найближчих соратників російського президента Ігор Сєчін.

Згодом у Fortum наголосили, що категорично заперечують передачі акцій своєї "дочки" під зовнішнє управління. Концерн тоді пообіцяв вжити заходів для захисту своїх прав у межах міжнародного законодавства.

Нагадаймо, у грудні минулого року німецький уряд оголосив про націоналізацію енергетичної компанії Uniper, яка належала фінському холдингу Fortum і опинилась на межі банкрутства через припинення постачання газу з Росії.

Фінський енергохолдинг Fortum у травні 2022 року оголосив про припинення бізнесу в Росії і планував продати свої російські активи, у тому числі 98,23% у ПАТ "Фортум".

Російські компанії "Фортум" і "Юніпро" володіють 12 вугільними та газовими ТЕС потужністю 16 ГВт, також "Фортум" належать 29,45% акцій ТГК-1 (володіє ТЕС і ГЕС на північному заході РФ, підконтрольна "Газпром енергохолдингу"), вітро- та сонячна генерація.