Перейти к основному содержанию

ISW: Провалив "стратегічне завдання": що стоїть за чутками про відставку командувача окупантами Мурадова

28.03.2023
Опубликовано в Бизнес

Читать на русском

ISW: Провалив "стратегічне завдання": що стоїть за чутками про відставку командувача окупантами Мурадова
ISW: Провалив "стратегічне завдання": що стоїть за чутками про відставку командувача окупантами Мурадова

Чутки про відставку командувача Східної групи військ РФ генерал-полковника Рустама Мурадова викликали стриману та цинічну реакцію в інфопросторі країни-агресора. Пропагандисти стверджували, що військова влада звільнила його, інші здогадувались, мовляв, причиною стало невміле керівництво загарбниками на фронті в Україні.

Об этом сообщает Корупция Ру

Російського воєначальника звинувачують в останніх великих втратах окупаційної армії під Вугледаром та під Павлівкою наприкінці минулого року. Аналітики Інституту вивчення війни зазначили, що не можуть підтвердити твердження про звільнення, але вказали, що може стояти за чутками про це.

Примітно, що генерал-полковник Рустам Мурадов прийняв командування Східним військовим округом (ВПО) Росії 6 жовтня 2022 року та за останні п’ять місяців керував серією руйнівних наступальних операцій окупантів під керівництвом підрозділів ВПО на заході Донецької області.

Провалив "стратегічну задачу": що стоїть за чутками про відставку командувача окупантами Мурадова — ISW

Один з російських блогерів заявив, що нині Мурадов перебуває у "відпустці", яка рівносильна відставці. Інші стверджували, що його усунення – позитивний крок, але заявляли, що заміна воєначальника важливіша, ніж його усунення.

Деякі пропагандисти відзначили, що він несе відповідальність за серйозні військові невдачі ЗС РФ у західній частині Донеччини, включаючи великі втрати, завдані під час штурму Павлівки в жовтні-листопаді 2022 року, і безуспішну спробу взяти Вугледар.

Незалежне російське слідче агентство "Важливі історії" з посиланням на джерела, близькі до російського генштабу РФ, заявило, що відомство звинуватило Мурадова в некомпетентності через невдачі на полі бою та значні втрати на заході Донеччини, у тому числі майже повне знищення татарстанського батальйону. Алга" .

Відомий російський блогер додав, що військова влада також розглядає можливість звільнення командувача Західного військового округу (ЗВО) генерал-полковника Євгена Никифорова, сили якого діють на лінії Куп’янськ-Сватово-Кременна.

Провалив "стратегічну задачу": що стоїть за чутками про відставку командувача окупантами Мурадова — ISW

"ISW не може підтвердити чутки про звільнення Мурадова або Никифорова, але примітно, що російські блогери обговорюють потенційні звільнення командирів, пов’язані з районами операцій, у яких ЗС РФ значною мірою не змогли досягти успіхів або зазнали великих втрат. Вони, схоже, не висують гіпотез про усунення ні командувача Центрального військового округу (ЦВО) генерал-лейтенанта Андрія Мордвічева, ні Південного військового округу (ЮВО) генерал-полковника Сергія Кузовлєва», – звернули увагу аналітики.

Вони додали, що ні ЦВО, ні ПВО активно не діють на критичних ділянках фронту, і тому Мордвічов і Кузовлєв, ймовірно, уникли скептицизму з боку російського командування, оскільки нині вони не несуть відповідальності за серйозні невдачі.

Вважається, що приглушена реакція інформаційного простору РФ на повідомлення про обстріл також свідчить про ширше розчарування у військовому командуванні, яке, як багато місяців стверджували російські блогери, потребує системного перегляду.

"Однак багато хто постійно вихваляє колишнього командувача ЗС РФ в Україні генерала армії Сергія Суровікіна. 27 березня один блогер заявив, що Суровікін може нести відповідальність за захист від майбутнього українського контрнаступу, і що його військова стратегія краща, ніж у начальника генштабу і нинішнього командувача ЗС РФ в Україні генерала армії Валерія Герасимова", – підсумували в ISW.

Источник: Криминальная Россия