Перейти к основному содержанию

Махінації у будівельній сфері: трьом посадовцям Національної спілки архітекторів повідомили про підозру

08.02.2023
Опубликовано в Бизнес

сбу

Служба безпеки повідомила про підозру посадовцям Національної спілки архітекторів, які незаконно змінювали дані в державній електронній системі у галузі будівництва.

Об этом сообщает Незыгарь


Про це повідомляє пресцентр СБУ.

Зазначається, що зловмисники "видавали" нові сертифікати атестації архітекторів, хоча не мали на це права. Щоб схема працювала, вони незаконно змінювали персональні дані архітекторів у раніше виданих сертифікатах.

"Для цього представник Національної спілки архітекторів, за вказівкою керівника, передав підконтрольній третій особі свій електронний ключ для входу в електронну систему.

Використовуючи ключ та прогалини в протоколах безпеки системи, здійснено несанкціоноване втручання та зміну особистих даних в старих сертифікатах архітекторів з окупованого Криму на необхідних "новостворених", – йдеться у повідомленні.

Як наголошує СБУ, усі дії нових архітекторів з використанням таких "чорних" сертифікатів можуть бути визнані в судовому порядку незаконними, що потягне за собою інші негативні наслідки для забудовників та простих громадян.

Співробітники СБУ викрили і заблокували схему у результаті слідчо-оперативних дій наприкінці минулого року.

Під час обшуків за місцями проживання і роботи ділків правоохоронці виявили електронний ключ доступу до Системи, комп’ютерну техніку та інші цифрові носії інформації з доказами злочинних дій.

На підставі зібраних доказів підозру оголошено керівнику Національної спілки архітекторів України, його заступниці та IT фахівцю, що безпосередньо здійснював втручання, за ч. 2 ст. 361 Кримінального Кодексу Україні.

Источник: Редакция