Перейти к основному содержанию

Попри порушення і скандали: Київрада допомогла “Арко Капіталу” звести багатоповерхівку на Татарці

01.12.2022
Опубликовано в Бизнес

Столична міськрада фактично дозволила ТОВ “Арко Капітал” будувати багатоквартирний житловий будинок на належній йому ділянці в пров. Татарському, 2. Для цього влада Києва змінила цільове призначення землі, яка раніше могла використовуватися лише для зведення “звичайного” приватного житла. У Київраді за невідомих обставин вирішили заплющити очі на те, що дана ділянка знаходиться в історичному ареалі міста, через що свого часу навіть не повинна була передаватись у приватну власність. Крім того, керівництво міста, вочевидь, вирішило просто “забути” про те, як проти цього будівництва ще в 2017-2018 роках виступала місцева громада, яка наполягає, щоб на цій території було облаштовано сквер.

Як стало відомо, 24 листопада 2022 року депутатський корпус Київради без обговорення погодив зміну цільового призначення земельної ділянки у пров. Татарському, 2 (Шевченківський район Києва).

Під час пленарного засідання міськради відповідний проєкт рішення №08/231-970/ПР від 4 серпня 2022 року підтримали 69 народних обранців. Суб'єктами подачі цього документу виступили заступник голови Київської міськдержадміністрації (КМДА) Петро Оленич (на колажі ліворуч) і Департамент земельних ресурсів КМДА.

Мова йде про земельну ділянку площею 0,1 га (кадастровий номер – 8000000000:91:089:0016), власником якої з 14 березня 2006 року є ТОВ “Арко Капітал”. На даний момент ця земля може використовуватися лише “для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)”, а відповідно до прийнятого рішення, столична міськрада дозволила використовувати дану ділянку “для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об'єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури”. У зв'язку з цими змінами нормативна грошова оцінка вказаної землі зросла з 3,9 млн гривен до 6,3 млн гривень.

Як повідомляється в затвердженому проєкті рішення, раніше дана ділянка знаходилася у власності територіальної громади Києва, аж поки у вересні 2003 року столична міськрада погодила її передачу в спільну часткову власність 5-ом фізичним особам. Надалі, у березні 2006 року, цю землю викупив її нинішній власник – ТОВ "Арко Капітал". У документі зазначено, що ця ж компанія з травня 2021 року є власником розміщеного на цій ділянці житлового будинку загальною площею 313,4 кв.м. 

Також в проєкті рішення уточнюється, що, згідно з діючим Генеральним планом Києва, за функціональним призначенням ця земля входить до "території житлової забудови багатоповерхової (існуючої)", а відповідно до проєкту "нового" Генплану, який ще розробляється столичною владою, дана ділянка повинна буде входити до "сельбищних територій, а саме – до зони існуючої багатоквартирної змішаної середньо- та багатоповерхової житлової забудови".

Орієнтовне розміщення ділянки

Примітно, що 30 вересня 2022 року управління правового забезпечення діяльності Київради повернуло даний проєкт рішення без погодження. Юристи столичної міськради натякнули на те, що влада Києва взагалі не мала права продавати цю ділянку в приватну власність та, відповідно, не має права наразі змінювати її цільове призначення. 

Так, у правовому висновку вказано, що, згідно з Законом України "Про регулювання містобудівної діяльності", не допускається передача у власність чи користування земель комунальної власності, якщо така ділянка віднесена, зокрема, до земель історико-культурного призначення. Між тим, ТОВ "Арко Капітал" навіть прикріпило до проєкту землеустрою щодо зміни цільового призначення ділянки, який було подано на затвердження столичної влади, лист Міністерства культури та інформаційної політики України, в якому зазначено, що ділянка у пров. Татарському, 2  розташована в історичному ареалі Києва.

Втім, Київрада в результаті проігнорувала і лист Мінкульта, і зауваження своїх же юристів.

Зазначимо, про плани забудови вказаної землі, а також сусідньої ділянки за тією ж адресою з кадастровим номером 8000000000:91:089:0033 (площа – 0,1 га, знаходиться в комунальній власності громади Києва) стало відомо ще близько шести років тому. Проти такої ідеї у той період активно виступила громада місцевості Татарка і окремі депутати Київради.

Освоювати цю землю планував обслуговуючий кооператив (ОК) “Житлово-будівельний кооператив (ЖБК) “Половецький”. У 2018 році ЗМІ повідомляли, що саме цьому кооперативу ТОВ “Арко Капітал” передало свою ділянку під забудову за договором суперфіцію і саме цей кооператив збирався отримати від Київради право оренди згаданої вище ділянки з кадастровим номером 8000000000:91:089:0033. Формально цю ділянку ОК “ЖБК “Половецький” планував орендувати “для будівництва, обслуговування об'єкта транспортної інфраструктури (під'їзди) та створення території загального користування”. Однак, місцева громада була впевнена, що насправді мова йде про наміри розширити за її рахунок територію “майбутньої” багатоповерхівки.

За повідомленнями ЗМІ, ще до прийняття рішення про оренду цей забудовник огородив територію двох ділянок будівельним парканом і вирубав на ділянці, що не належить йому, кілька дерев. Втім, столична міськрада так і не погодила передачу вказаної ділянки в оренду ОК “ЖБК “Половецький”, а замість цього, за ініціативою депутатів Святослава Кутняка та Ігоря Мірошниченка (на той час обидва представляли фракцію “ВО “Свобода”), у грудні 2017 року вирішила створити на цій ділянці озеленену територію – сквер. ОК “ЖБК “Половецький” намагалося оскаржити таке рішення в судовому порядку, однак 24 жовтня 2018 року Окружний адмінсуд Києва відмовив цьому кооперативу в задоволенні його позову.

Паралельно з цим, у вересні 2018 року, Святослав Кутняк, разом з колегами-однопартійцями Прохором Антоненко та Іваном Картавим (надалі Кутняк і Антоненко покинули партію та її фракцію в Київраді. – ), ініціювали викуп у ТОВ “Арко Капітал” належної цій компанії земельної ділянки у пров. Татарському, 2 – тієї самої, цільове призначення якої минулого тижня погодила міськрада. Ідею щодо викупу народні обранці аргументували тим, що місцева громада наполягає на створенні на даній території скверу. Проте, з різних причин столична міськрада так і не затвердила відповідний проєкт рішення.

За даними аналітичної системи Youcontrol, ТОВ “Арко Капітал” було зареєстроване у жовтні 2005 року в місті Дніпро. Керівником цієї компанії є Ольга Олексенко, засновниками та кінцевими бенефіціарами – мешканці Дніпра Микола Харченко, Сергій Зайченко та Ігор Філіпов.

ОК “ЖБК “Половецький” був зареєстрований у Києві в грудні 2015 року. Керівником цього кооперативу є Олександр Курдюков (на колажі справа), засновниками – киянин Олексій Городник, мешканець міста Черкаси Микола Курдюков та згадане вище ТОВ “Арко Капітал”. За даними Youcontrol, власником істотної частки ОК “ЖБК “Половецький” є Світлана Годік, але яка саме частка їй належить, не уточнюється.

ТОВ “Арко Капітал” і ОК “ЖБК “Половецький” входять до орбіти девелопера “Rise and Development”, який збудував та досі будує в столиці близько десятка житлових об'єктів, переважно котеджних містечок (КМ) і малоповерхових багатоквартирних будинків. Як неодноразово повідомляла КВ, проєкти цього девелопера вже викликали значний суспільний резонанс. 

Так, наприклад, у травні 2018 року народний депутат Віталій Купрій (у VIII скликанні Верховної Ради обирався від “Блоку Петра Порошенка”, входив до фракції цієї партії у парламенті, але в 2015 році вийшов з її складу) попросив голову КМДА Віталія Кличка взяти під свій контроль будівництво КМ на вул. Цимбалів Яр, 35 (місцевість Добрий Шлях в Голосіївському районі), девелопером якого виступав саме “Rise and Development”. Таке прохання нардеп пояснив тим, що дане будівництво може призвести до катастрофічних наслідків як для прилеглих ділянок, так і для всього району, адже воно заплановане на зсувонебезпечній ділянці над великим магістральним каналізаційним колектором. 

А у липні 2021 року одним із проєктів “Rise and Development” зацікавилися у Нацполіції. Тоді правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактами порушень законодавства при будівництві КМ “Пуща Residence” на місці колишнього дитячого табору “Електрон” на вул. Квітки Цісик, 64 (Пуща-Водиця, Оболонський район Києва). За даними слідства, забудовники, реалізуючи свої плани, не отримали погодження на проведення робіт в межах історичного ареалу, вирішили зводити житло в рекреаційній зоні під виглядом реконструкції тощо. При цьому, як повідомляла КВ, позиція міської влади Києва у даному випадку виглядає більш ніж дивно: ні Київрада, ні чиновники КМДА, які раніше фіксували порушення на вказаній території, поки що не висловили свою конструктивну думку щодо даної забудови.

Департамент земельних ресурсів КМДА з 29 червня 2021 року очолює Валентина Пелих (виконувала обов'язки керівника цієї структури з 2 квітня 2021 року). З 27 липня 2018 року по 1 квітня 2021 року, цим департаментом керував згаданий вище Петро Оленич, який з 2 квітня 2021 року обіймає посаду заступника голови КМДА та курує в Києві земельні та містобудівні питання.