Перейти к основному содержанию

Витрати на таємничі ремонти пошкоджених війною будинків в Бучі сягли 50 млн

08.11.2022
Опубликовано в Бизнес

Протягом останніх місяців Бучанська міська рада на 49,98 млн гривень замовила ремонтні роботи в пошкоджених війною житлових будинках Бучі та сіл громади. Договори передбачають проведення різного роду робіт – від ремонтів фасадів та покрівель до заміни вікон і дверей. Проте перевірити хід їх виконання та готовність громадськості не вдасться, адже у жодному з опублікованих документів адреси робіт не вказані. В міськраді пояснили це “ноу-хау” змінами в законодавстві, згідно з якими замовник має право таку інформацію не афішувати, якщо вона може нести ризики йому чи виконавцю робіт. У депутатському корпусі Бучі про такі договори не знають. Водночас у громадськості запідозрили, що така вибірковість в оприлюдненні інформації може нести насамперед корупційні ризики.

Як стало відомо  з даних публічного модуля аналітики BI.Prozorro, в період з 12 вересня по 3 листопада поточного року Бучанська міська рада без конкурсів уклала за результатами публічних закупівель 8 договорів на проведення ремонтних робіт в житлових будинках Бучі та населених пунктах громади. Загальна ціна цих договорів склала 49,98 млн гривень.

Підписуйтесь на “КиївВладу”
 

Сім договорів підписані на виконання ремонтних робіт в житлових багатоповерхівках Бучі, ще один – в житлових будинках на території громади. Договори передбачають різні види робіт – ремонти фасадів, покрівель, заміну вікон та дверей, внутрішні оздоблювальні роботи. При цьому в жодному з опублікованих документів не вказані адреси, за якими проводитимуться роботи. У двох договорах не вказані навіть терміни виконання робіт, тільки є уточнення, що договори діють до кінця поточного року.

 

Предмет договору

Ціна договору

Підрядник

Терміни виконання робіт

Заходи з усунення аварій в житловому фонді – поточний ремонт будинків в Бучі

21,33 млн гривень 

ФОП Цибульський Сергій Григорович

1 грудня 2022 року

5,21 млн гривень

Заходи з усунення аварій в житловому фонді – поточний ремонт житлових будинків на території Бучанської громади

6,94 млн гривень

не вказано

Капітальний ремонт багатоквартирного житлового будинку в Бучі

7,83 млн гривень 

ТОВ “Нідком”*

20 грудня 2022 року

3,12 млн гривень

Капітальний ремонт конструкції дахів та покрівлі багатоквартирного житлового будинку в Бучі

1,56 млн гривень 

31 жовтня 2022 року 

Заходи з усунення аварій в житлових будинках – поточний ремонт фасаду багатоквартирного житлового будинку у Бучі

2,33 млн гривень

ТОВ “Інвестиційно-будівельна компанія “Білд Лайф”**

не вказано

1,61 млн гривень

9 грудня 2022 року

 

 

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм
 Подписаться

Підрядників Бучанська міськрада обрала без конкурсу. Всі закупівлі містять позначку “Українська визвольна війна”. Це означає, що вони проводяться на основі розпорядження Кабміну від 28 лютого 2022 року №169 про здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану. Для виконання вказаних робіт бучанська влада на власний розсуд, без конкуренції обрала трьох підрядників – підприємця Сергія Цибульського, ТОВ “Нідком” та ТОВ “Інвестиційно-будівельна компанія “Білд Лайф”.

На найбільшу суму – 67% або майже 33,5 млн гривень – укладено договорів з підприємцем Сергієм Цибульським. На 25% коштів або 12,5 млн гривень підписано договорів з ТОВ “Нідком”, на решту 8% або 3,95 млн гривен – з ТОВ “Інвестиційно-будівельна компанія “Білд Лайф”.

Нагадаємо, що у вересні, коли був підписаний перший такий договір без адреси, у відповідь на запит  в Бучанській міськраді пояснили, що адреса виконання робіт в опублікованих документах не зазначена на підставі п.3.8 Закону України від 16.08.2022 року № 2526-IX від  “Про внесення змін до Закону України “Про публічні закупівлі” та інших законів України щодо здійснення оборонних та публічних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану”.

Згідно з цим цього законом, замовники можуть не публікувати інформацію про своє місцезнаходження, місцезнаходження підрядників та місце поставки товарів, якщо поширення такої інформації несе ризики для безпеки замовника або постачальників.

Як саме така інформація може нанести комусь шкоду – не уточнюється. При цьому в міськраді зазначили, що роботи проводяться у будинках, що постраждали в результаті російської військової агресії.

Читайте: Бучанська міськрада за 1,5 млн гривень замовила таємничий капремонт в пошкодженій війною багатоповерхівці

 звернулася до депутатів Бучанської міськради за коментарем з приводу таких договорів, проте жоден депутат, з якими вдалося поспілкуватися, про них не знав. Також обранці не змогли пояснити, як саме публікація адреси проведення робіт може зашкодити інтересами їх замовника чи виконавця.

“Я знаю, що проводяться закупівлі на замовлення ремонтних робіт, знаю про ці 50 мільйонів гривень. Але про те, що в договорах відсутні конкретні адреси – такого не чув. Як ця інформація може комусь зашкодити, не знаю. Але юридичний відділ міськради відслідковує поточну ситуацію і підписує договори згідно з чинним законодавством. На сьогодні змінюються вимоги до життя, і, думаю, якщо таку норму в законодавстві прописали, то може були якісь прецентенти”, – прокоментував депутат Бучанської міськради Олег Квашук (ВО “Батьківщина”).

“Не можу відповісти на всі ваші запитання. Але можу сказали по своєму округу – по вулиці Бориса Гмирі, що зараз заходить підрядник на поточний ремонт фасадів в будинках №11/6 та 9. Умов договору ще не бачила, відповідно не знаю, хто підрядник. Я договори не підписую, моя задача лише забезпечити інтереси моїх виборців. І якщо є реальні запити на необхідність проведення ремонтних робіт, то я наголошую на них”, – зауважила депутат Бучанської міськради Тетяна Сорокіна (“Слуга народу”).

Не мала інформації щодо таких договорів і депутат Ірина Ярмоленко (“Нові обличчя”).

Водночас у громадськості запідозрили, що така вибірковість в оприлюдненні інформації може нести корупційні ризики.

“Мені незрозуміло, які ризики може нести публікація адреси проведення ремонтних робіт. Тут ризики виключно для влади у реалізації їхніх корупційних схем. Щоб люди менше знали. Це робиться для того, щоб обійти з ремонтом будинок простої людини, а зробити його натомість у якогось підлабузника влади або безпосередньо у представника влади.

А депутати не хочуть знати про це, воно їм не потрібно. Вони там в основному вирішують свої питання. Якщо голова сказав, вони ніколи не заперечують. Тому що в кожного рильце в пушку і вони намагаються зайвих питань не ставити.

Те, що це прописано на законодавчому рівні, означає лише одне: на державному рівні відбувається все те саме, що і на місцевому. Я б іще зрозумів, якби ця норма стосувалася об'єктів критичної інфраструктури, а що стосується приватного сектору, то це виглядає недоречним”, – громадський діяч та житель Бучі Віктор Бурмістенко.

Про підрядників

Згідно з даними аналітичної системи Youcontrol, Сергій Цибульський був зареєстрований як ФОП в 1996 році в місті Дубровиця Рівненської області. Основний вид діяльності – підготовчі роботи на будмайданчику. 

У результаті участі у публічних закупівлях підприємець Сергій Цибульський підписав 29 договорів на 56,49 млн гривень, включаючи нинішні. Найбільший замовник Бучанська міськрада, яка почала співпрацю з ним у вересні поточного року і за цей час встигла укласти 6 договорів на 42 млн гривень. Крім трьох нинішніх договорів на ремонтні роботи будинків за невідомими громадськості адресами, міськрада Бучі замовляла у Сергія Цибульського столярні вироби та кріпильні деталі. Решту своїх підрядів підприємець отримав на виконання робіт на Рівненщині.

ТОВ “Нідком” зареєстровано в 2017 році в Києві, наразі має реєстрацію в Борисполі. Статутний капітал – 430 тис. гривень. Основний вид діяльності – будівництво житлових і нежитлових приміщень. Засновники – Олександр Шишкін (66%) та Леонід Дорош (34%). Директор – Максим Лазаренко.

Леонід Дорош також є співвласником ТОВ “Армабуд ЛТД Компані”, ТОВ “Деревяна оселя” та ТОВ “Сапсан Рест”. Відмітимо, що одним із бізнес-партнерів Леоніда Дороша по ТОВ “Сарсан Рест” є Олександр Чуняк. Людина з такими самим ПІБ є помічником депутата Верховної Ради Олега Семінського (фракція “Слуга народу”).

До кінця 2019 року серед співзасновників ТОВ “Нідком” була Олександра Ринк, яка, за даними екс-радника мера столиці Максима Бахматова, в цей час була журналісткою та нареченою сина першого заступника голови КМДА Миколи Поворозника – Юрія. З початку 2020 року Олександра Ринк покинула “Нідком”, це, як зазначав Бахматов, сталося після її одруження з Юрієм Поворозником, прізвище якого вона взяла. Одразу після оприлюднення вказаної інформації Бахматовим Микола Поворозник заявив, що подає на нього до суду через “поширення неправдивої інформації”. Також Поворозник повідомив, що звернувся до Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) з вимогою оперативно провести повну та неупереджену перевірку інформації, поширеної у соцмережах та ЗМІ з приводу членів його сім'ї. Однак на початку серпня Максим Бахматов повідомив, що позову Миколи Поворозника або його представників до суду подано не було.

Читайте: Микола Поворозник зблефував, що позивався на Максима Бахматова за поширення дезінформації

ТОВ “Нідком” почало перемагати в публічних закупівлях з травня 2019 року. З того часу компанія отримала 38 підрядів на 667,22 млн ​​гривень. Найбільші замовники – столичні медзаклади. Зокрема, з "Київською міською клінічною лікарнею №1" укладено 7 договорів на 256,33 млн гривень, з "Київською міською клінічною лікарнею №7 – 4 договори на 105,80 млн гривень, з "Олександрівською клінічною лікарнею" – 3 договори на 64,68 млн гривень.

Компанія “Нідком” також активно отримує підряди на виконання робіт в Бучі. Зокрема, з Бучанською міськрадою підписано 15 договорів на 167,5 млн гривень, з підпорядкованими їй підприємствами – ще 2 договори на 64,65 млн гривень. Зокрема, Бучанська міськрада та її відділ освіти за 69,96 млн гривень замовляли у “Нідкома” будівництво зони відпочинку біля озера по вул. Тараса Шевченка в селі Мироцьке, за 44,44 млн гривень – будівництво дитсадка по вул. Лесі Українки в Бучі, за 9,1 млн гривень – капремонт будівлі бучанської школи №2.

ТОВ “Нідком” за замовленням Департаменту регіонального розвитку Київської обласної військової адміністрації (КОВА) також займається поточними ремонтами пошкоджених внаслідок бойових дій пяти житлових багатоповерхівок в Бучі, а також двох будинках в селі Блиставиця Бучанського району.

Читайте: Поранена Київщина: хто, як і за скільки відновлює житло в Бучі

ТОВ “Інвестиційно-будівельна компанія “Білд Лайф” зареєстровано в 2018 році в Броварах Київської області. Статутний капітал – 1 тис. гривень. Основний вид діяльності – будівництво житлових і нежитлових будівель. Засновники та кінцеві бенефіціари – Роман Снігур та Володимир П’ятенко (директор).

Володимир П’ятенко раніше очолював структурне утворення Миронівської міської партійної організації партії “Нові обличчя”, головою якої є екс-мер Ірпеня Володимир Карплюк.

Договори на ремонт фасадів багатоквартирних житлових будинків в Бучі – перший досвід перемог ТОВ “Інвестиційно-будівельна компанія “Білд Лайф” у публічних закупівлях.

Нагадаємо, жителі Бучі одними з перших на Київщині почули та побачили на власні очі наступ рашистів – вранці 24 лютого бучанці прокинулися від звуків бомбардувань аеродрому у сусідньому Гостомелі. Російські військові на важкій техніці потрапили до Бучі зранку 27 лютого. Окупація міста тривала 33 дні – до 31 березня.

Невдовзі після звільнення мер Бучі Анатолій Федорук повідомив, що у місті за час воєнних дій пошкоджено 1148 об’єктів, серед яких 130 багатоквартирних будинків, 974 – приватних, 44 – об’єктів соціальної інфраструктури, тобто медзаклади, школи, садочки, та інші установи й організації. В кінці вересня були оприлюднені оновлені дані, згідно до яких відновленню не підлягають 372 приватні та 2 багатоквартирні будинки.

Читайте: В Бучі 374 будинки підлягають знесенню, – мер міста

* ТОВ “Нідком” (код ЄДРПОУ: 41564138)

** ТОВ “Інвестиційно-будівельна компанія “Білд Лайф” (код ЄДРПОУ: 41969018)