Перейти к основному содержанию

Контрабандист цигарок та донецький бандит Владислав Гельзін у Монако: коли життя вдалося

19.10.2022
Опубликовано в Бизнес

Напередодні повномасштабного вторгнення багато українських політиків і бізнесменів оперативно і дружно залишили Батьківщину і окопалися на Лазурному узбережжі Франції. За дивним «збігом» більшість із них належать саме до тієї частини українців, які активно закликали до своєї країни російський світ.

На сторінки ЗМІ потрапили представники першого ешелону цих біженців, яких влучно охрестили батальйон Монако. Однак за фігурами цих людей загубилися люди не такі відомі, але теж належать до того ж прошарку людей, що кричать на всіх кутах «Путін, введи війська». Чомусь ці війська вони залишили зустрічати своїх виборців, а самі поїхали до Монако. Серед «другого ешелону» любителів російського світу, що виїхав на Лазурне узбережжя, не можна не відзначити Владислава Гельзіна. Ось він, на "Феррарі", з розкішною "теличкою", якщо користуватися звичною для нього термінологією:



Парочка від’їжджає від готелю Де Парі в Монте-Карло. Ось автомобіль крупним планом, помилуйтеся.



І подумайте, яке враження справляє на середнього європейця «Феррарі» з українськими номерними знаками на найдорожчому курорті Європи:


Чому ми згадали словосполучення «звична термінологія» щодо Гельзіна? Тому що колишній депутат Донецької обласної ради від Партії Регіонів Владислав Гельзін, хоч і намагається позиціонувати себе бізнесменом, який займається сільським господарством і володіє мережею магазинів, займається зовсім іншим. Тим, чим займалася і займається більшість вихідців із «донецьких».

До речі, про магазини Гельзіна. Подивіться на фото його міні-мережі:


Нічого не нагадує?


Але це дрібниця на тлі іншого, ніж заробляє почесний діяч українського футболу, сільськогосподарський бізнесмен і політик від Партії Регіонів, який оперативно евакуювався в Монако напередодні 24 лютого.

Офіційних даних про доходи цього шанувальника російського світу немає, але відомо, що в 2014 році Гельзін витратив на футбольний клуб «Олімпік», засновником якого є понад два з половиною мільйони доларів. Звідки «дровишки», тобто гроші? Звідти, звідки у багатьох його колег із «донецького» бізнесу – контрабанда, рекет, рейдерство.

В останні роки Гельзін осідлав сигаретну тему. Напередодні повномасштабного вторгнення СБУ прийшло з візитом на деякі його підприємства.


Ось що писали із цього приводу ЗМІ. Цитуємо дослівно.

«Владислав Гельзін виявився фігурантом нової кримінальної справи. Йдеться про великий контрафакт цигарок, який розкрили орли Монастирського та співробітники СБУ. З’явилися фото затримання угруповання, яке займалося виготовленням та збутом контрафактних цигарок. Тієї самої банди, яка відстрілювалася при затриманні 10 лютого від поліції та СБУ. Тоді, нагадаємо, силовики «прийняли» партію підроблених цигарок Parliament, яка прямувала з містечка Гоща, Рівненської області до місць дистрибуції. Правоохоронці вилучили партію цигарок, зброю та 400 тис. доларів.


Як відомо, тепер уже всім, у Гощі запрацювала нова тютюнова фабрика — ТОВ «УКРАЇНСЬКЕ ТЮТЮНОВЕ ВИРОБНИЦТВО». Фінансує її Гельзін Владислав Григорович, президент ФК «Олімпік». За даними правоохоронців, Гельзін займається "відмиванням" грошей різних угруповань. Доказ цього – 5 років умовно, які вже «вихопив» цей товариш. А ще позбавлення права займатися футболом протягом 5 років. Гельзін Владислав Григорович працює у тандемі із гощанським угрупуванням «Лешики». Разом вони «ліплять» на фабриці підробки цигарок Rothmans, Marlboro, Parliament, Sobranie, Kent, Bond».

Ось і весь секрет і "Феррарі", і розкішного "теличка", і "козирного" життя в Монако. Щоправда, не зовсім зрозуміло, а як випустили контрабандиста та бандита, який має умовний термін та кілька судимостей, за кордон? Ну, загалом, звичайно, зрозуміло - бабло, знову ж таки користуючись термінологією Гельзіна, як відомо, перемагає зло. І зрозуміло, що саме це бабло перемогло прикордонників, які випустили Гельзіна за кордон на його помітній «Феррарі».

Але нам, наївним, дуже хотілося б знати – а кого саме перемогло це бабло? Здається, встановити це не так вже й складно. Було б бажання. А ми повернемося поки до фігури Владислава Гельзіна, яка раптово виявилася такою цікавою і засяяла новими гранями.

Окрім контрабанди та контрафакту сигарет, варто згадати, що громадянин України Владислав Гельзін займався гральним бізнесом у Росії, де був одним із засновників ТОВ «Третій Рим»:


Зверніть увагу на деякі прізвища його колег із важкого та небезпечного бізнесу – зокрема, на Михайла Ляшка.


Ні, це не родич того, що «в рот бравши», це інший, значно серйозніший товариш. Саме у його «бригаді» починав юний футболіст Гельзін у дев’яностих. Само собою, не як футболіст. Точніше, не в бригаді, у повноцінному ОЗУ. Ляшка знали тоді більше під ім’ям Мишаня Косой і дуже поважали. Поважали й Гельзіна, але не так тому, що він був у бойовиках у Косого, а скоріше тому, що він був дуже талановитий.

ОЗУ Косого займалася вимаганням коштів та нерухомості у представників комерційних структур, учасників угруповання підозрюють у вбивствах на замовлення. Гельзина у цьому угрупуванні називали правою рукою Косого. Сам же Владислав Гельзін неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності за звинуваченням у пограбуванні та носінні вогнепальної зброї.

Згодом Михайло Ляшко був одним із головних засновників благодійного фонду, а згодом і футбольного клубу Владислава Гельзіна. А сам учень зробив крок, як водиться, далі свого вчителя – пішов у політику, побував у депутатах, зараз є футбольним функціонером та членом Центральної Ради Професійної футбольної ліги України.

І, як бачимо з репортажу «УП» « Батальйон "Монако" 2. Українські елітні біженці на Лазурному узбережжі », здійснив бандитську мрію – має «Феррарі», розкішну подружку, тусить на найдорожчих курортах світу та відвідує найелітніші казино. А чого досяг ти, рядовий виборець партії Регіонів, який свого часу голосував за Владислава Гельзіна? Як тобі зараз живеться у Донецьку? Ти радий за свого депутата?