Перейти к основному содержанию

Повернення “Укрбуду”: Максим Микитась знову став власником компанії

26.09.2022
Опубликовано в Бизнес

Бізнесмен та нардеп VIII скликання Максим Микитась (на колажі) повернув собі юридичний контроль над ТОВ “Укрбуд Девелопмент”. Після більш ніж двох років корпоративних спорів йому вдалося оскаржити перереєстрацію 100-відсоткової частки статутного капіталу даної компанії на “номіналів” свого кума Олега Майбороди та ресторатора Дмитра Федотенкова. Наразі Микитась декларує “наполеонівські плани”. Він критикує керівництво “Київміськбуда”, обіцяє добитися компенсації втрачених фінансових активів та самостійно добудувати житлові комплекси, які ця компанія до 2019 року зводила під брендом майже однойменної держкорпорації “Укрбуд”. Проте наразі виконання таких цілей викликає питання, адже нещодавно столичний господарський суд відкрив провадження у справі про банкрутство ТОВ “Укрбуд Девелопмент” через його багатомільйонні борги.

Як стало відомо, власник ТОВ “Укрбуд Девелопмент” Максим Микитась нещодавно повернув собі контроль над цією будівельної компанією.

Про це бізнесмен та екснардеп повідомив під час своєї пресконференції, яку 19 вересня 2022 року організувало інформаційне агентство “Українські новини”.

За словами Максима Микитася, юридичний контроль над згаданим ТОВ вдалося повернути 8 вересня поточного року “за рішенням Господарського суду”, а також “завдяки реалізації наказів Міністерства юстиції України та Офісу протидії рейдерству при ньому”. 

Зазначимо, бізнесмен не уточнив, який вердикт служителів Феміди він мав на увазі, а KВ не вдалося знайти в Держреєстрі судових рішень  документ, який би підтвердив цю інформацію. Що стосується наказу Мінюсту, то мова йде про відповідний документ №4723/5 від 30 грудня 2021 року. Згідно з цим наказом, Міністерство юстиції скасувало державну реєстрацію корпоративних прав (100-відсоткової частки статутного капіталу вартістю 35,2 млн гривень. – KВ) на “Укрбуд Девелопмент” за Богданом Ільченком та фактично знову “віддало” їх британській компанії “Базерт Дівелопмент ЕлЕлПі”, яка належить Микитасю.

Обіцянки та обвинувачення

“Процес повернення компанії під контроль законних власників був складним і тривалим. Але ми обіцяли, що “Укрбуд” буде повернуто, і ми це зробили. Попереду ще багато роботи з відновлення розвитку компанії, але для мене особисто це не головне. Головне – добудова та передача квартир, як це обіцяв “Укрбуд” та особисто я. Найближчим часом буде зібрано комітет інвесторів, і ми знайдемо шляхи вирішення усіх питань. Ми знаємо, як це зробити, і ми зробимо це”, – заявив Максим Микитась під час пресконференції.

Адвокат Артур Габріелян, який представляє інтереси бізнесмена у ході цього корпоративного спору, у свою чергу повідомив, що тепер вони будуть займатися поверненням активів, які були виведені з компанії її “тимчасовими власниками”, та притягненням до відповідальності осіб, які причетні до вчинення дій з перереєстрації ТОВ “Укрбуд-Девелопмент” на згаданого вище Богдана Ільченка. Мова йде, зокрема, про ресторатора Дмитра Федотенкова. При цьому, Максим Микитась уточнив, що кошти, втрачені ТОВ “Укрбуд Девелопмент”, ймовірно, будуть “заміщені активами Федотенкова” – його ресторанами, комерційними будівлями тощо.

“Тепер наші зусилля зосереджені на тому, щоб притягнути до відповідальності “ідейного вдохновителя” цієї рейдерської атаки – пана Федотенкова. У нас є усі докази [його причетності]. Другий напрямок – повернення викрадених активів, які планується направити на відновлення прав інвесторів, тобто на добудову будинків”, – повідомив Артур Габріелян.

Окрему увагу на пресконференції було приділено ситуації стосовно добудови житлових комплексів “Укрбуду” приватним акціонерним товариством (ПрАТ) “Холдингова компанія (ХК) “Київміськбуд”. За словами Максима Микитася, у нього є бажання співпрацювати з цим забудовником, але він має “великі питання до керівництва “Київміськбуду” стосовно взятих на себе зобов'язань, зокрема – щодо цільового використання коштів від продажу значної кількості квартир “Укрбуду”. У свою чергу директор ТОВ “Фінансова компанія (ФК) “Житло-Капітал” (вона виступає у ролі фонду фінансування будівництва об'єктів "Укрбуду". – КВ) Дмитро Кравченко заявив, що наразі “Київміськбуд” не проводить будівельні роботи на “колишніх” комплексах “Укрбуду”.

“Київміськбуд” забрав на себе комплекси “Укрбуду” в обхід законодавства. Він не став забудовником (ймовірно, він мав на увазу поняття “замовник будівництва”. – KВ), яким залишаються компанії “Укрбуду”. На численні листи щодо зміни забудовника з “Укрбуду” на “Київміськбуд” відсутні відповіді. Будівництво фактично відсутнє. “Київміськбуд” піднімає вартість [квадратних] метрів під час воєнного стану. І фактично сьогодні він нічого не виконує”, – повідомив Дмитро Кравченко.

Реакція “Київміськбуду

Зазначимо, голова правління-президент ПрАТ “ХК “Київміськбуд” Ігор Кушнір достатньо оперативно відреагував на такі звинувачення з боку своїх колег-забудовників. 22 вересня він на своїй сторінці у Facebook повідомив, що очолювана ним компанія станом на сьогодні повністю або частково ввела в експлуатацію 10 із 17 ЖК, які раніше будував “Укрбуд”. 

Наприклад, протягом останніх пів року було введено в експлуатацію паркінги у трьох ЖК – “Шевченківський”, “Фрідом” та “Поділ-град”. Паралельно, за словами Ігоря Кушніра, “Київміськбуд” працює над завершенням будівництва та подальшою “здачею” ЖК “Гвардійський” та ЖК “Твін хаус”. Ще на двох об'єктах – ЖК “Кирилівський Гай” та ЖК “Lake House” – згадана компанія у жовтні планує відновити роботи. При цьому, Ігор Кушнір нагадав, що “Київміськбуд”, приймаючи комплекси “Укрбуду”, пройшов чимало різних складнощів. Це питання щодо землі під такими об'єктами, проблеми з дозвільною документацією, судові спори, тощо. 

“Окремо нагадаю про те, що “ФК “Житло-Капітал”, яка працювала з “Укрбудом”, зобов'язана перераховувати гроші на будівництво цих об'єктів, але не робить цього з лютого! Вона управляє фондами фінансування будівництва, до яких інвестори продовжують платити розстрочки за своїми об'єктами, але ці гроші до “Київміськбуду” не доходять. При виконанні зобов'язань щодо перерахування коштів та пожвавленні продажів зростатимуть і темпи робіт. Але знов-таки, спрогнозувати зараз розвиток ситуації в країні і давати якісь прогнози складно. Розумію побоювання інвесторів, особливо коли їх “качають” з боку треті особи. Але добудова “укрбудівських об'єктів” доручена “Київміськбуду” Президентом, Кабміном та мерією [Києва]. І ми маємо намір виконати ці зобов'язання повною мірою! Чим і займаємось!” – написав Ігор Кушнір.

Історія питання

Історія Максима Микитася та його компанії ТОВ “Укрбуд Девелопмент” нерозривно пов'язана з майже однойменною державною будівельною корпорацією “Укрбуд”. 

Вона була створена в 1991 році “на базі” Міністерства будівництва Української радянської соціалістичної республіки та протягом майже двох десятків років об'єднувала різні компанії, зайняті у сфері житлового, промислового та інших видів будівництва. Максим Микитась очолював цю корпорацію у 2010-2016 роках, і саме за часів його роботи вона вийшла на ринок будівництва житла в Україні (в першу чергу – в Києві). 

Під “прапорами “Укрбуду” було заявлено будівництво майже трьох десятків житлових комплексів, але фактично державні компанії зі складу цієї корпорації долучилися до зведення всього лише трьох ЖК – ЖК “Лісовий” (вул. Генерала Матикіна, 16, Конча-Заспа, Голосіївський район Киева), ЖК “Авангард” (Голосіївський просп., 95 у тому ж районі) та ЖК “Кантрі Хаус” (с. Гора Бориспільського району Київщини). Усі інші житлові проєкти будувалися приватними компаніями, які просто, незрозуміло на яких підставах, використовували бренд державної корпорації та які на той час належали Максиму Микитасю. Серед таких – ТОВ “Укрбуд Девелопмент”.

У другій половині 2019 року були заморожені роботи на 26 житлових комплексах “Укрбуду”. Близько 40 тисяч людей (сім'ї біля 13 тисяч інвесторів, які вкладали кошти в будівництво квартир у цих ЖК), почали звинувачувати осіб, які організовували ці роботи, у розкраданні коштів. 

У цей же період, у вересні-жовтні 2019 року, ТОВ “Укрбуд Девелопмент” змінив своїх власників – замість згаданої вище британської компанії, яка належить Микитасю, ними стали топ-менеджер маловідомої компанії Євген Дікін та фермер Василь Польовий. У грудні того ж року стало відомо, що добудовою більшості комплексів “Укрбуду” буде займатися ПрАТ “ХК “Київміськбуд” – процес передачі цих зобов'язань курувала державна влада, у тому числі – президент України Володимир Зеленський. Крім того, деякі ЖК взялися добудовувати інші столичні девелопери, у тому числі – “Інтергал-Буд” та “Edelburg Development”.

Максим Микитась спочатку заявляв про те, що ТОВ “Укрбуд Девелопмент” було продано, нові власники – “люди непублічні”, а він сам йде з будівельного бізнесу. Проте пізніше бізнесмен суттєво змінив свою риторику – він спростував інформацію про продаж та повідомив, що ця компанія таки належить йому, а документи про зміну власників було підроблено. Тоді почався гучний конфлікт, у ході якого Максим Микитась неодноразово звинувачував свого кума, директора ТОВ “Укрбуд Девелопмент” Олега Майбороду у “віджимі” “Укрбуд Девелопмент”. В цьому Майбороді начебто допомагав його сусід, ресторатор Дмитро Федотенков (співвласник мережі ресторанів Tarantino Family).

Протягом двох років Максим Микитась намагався повернути ТОВ “Укрбуд Девелопмент” у свою власність через судові провадження та звернення до Мінюсту. Як повідомив під час згаданої пресконференції його адвокат Артур Габріелян, під час цих спорів підставні особи навіть мали намір добровільно повернути компанію, але справжні ініціатори даної схеми “знову підробили документи і на їх підставі зробили повторну рейдерську атаку” (тоді компанію було перереєстровано на згаданого вище Богдана Ільченка, це відбулося у червні 2021 року. – КВ). Врешті решт, зазначеним наказом Мінюсту від 30 грудня 2021 року вимоги Микитася були задоволені.

За словами Артура Габріеляна, у квітні 2021 року Державне бюро розслідувань зареєструвало кримінальне провадження за фактом рейдерства. Адвокат уточнив, що правоохоронцям було повідомлено про виведення активів “Укрбуд Девелопменту” на суму більш ніж на 100 млн доларів. Також, за його інформацією, 14 вересня 2022 року в рамках цього провадження охоронці закону вручили підозри за фактом скоєння різних правопорушень 13 особам, у тому числі Олегу Майбороді та 9 нотаріусам, які можуть бути причетними до сумнівної перереєстрації компанії.

При цьому варто зазначити, що 8 вересня 2022 року Господарський суд Києва відкрив провадження у справі про банкрутство ТОВ “Укрбуд Девелопмент”. Заявником виступило ТОВ “Фортабуд”. Цій компанії “Укрбуд Девелопмент” заборгував 148,7 млн гривень, і повернути ці кошти компанія Микитася начебто не може. Яким чином сформувалася така заборгованість, в матеріалах справи поки що не уточнюється. Але примітним є факт, що ТОВ “Фортабуд” було одним із замовників будівництва ЖК “Чарівне місто” на вул. Бориспільській в Києві, який будувався під брендом “Укрбуду” і добудовою якого займається “Київміськбуд”.

Нагадаємо, після звільнення з державної корпорації “Укрбуд” Максим Микитась став народним депутатом – у липні 2016 року він виграв на довиборах у Верховну Раду VIII скликання на виборчому окрузі №206 в Чернігівській області, балотуючись у якості самовисуванця. У парламенті Микитась пропрацював три роки – до нових виборів, які відбулися в 2019 році. 

Діяльність цього бізнесмена-політика неодноразово звертала на себе увагу правоохоронних органів. Наприклад, ще у часи, коли Микитась був нардепом, він став фігурантом кримінального провадження за фактом розтрати і розкрадання державного майна. Національне антикорупційне бюро зацікавилося, на яких підставах ТОВ “Укрбуд Девелопмент” в 2016-2017 роках передало Нацгвардії більш дешеві квартири, ніж це було передбачено. Детективи встановили, що компанія, яка тоді належала Микитасю, передала Нацгвардії 65 “більш дешевих” квартир у ЖК “Оберіг” (вул. Бориспільська, 21-45, Київ) замість передбачених спеціальною угодою 50 квартир та 30 паркомісць у ЖК “Аристократ” (вул. Євгена Коновальца, 34), який будувався на землі все тієї ж Нацгвардії. 

У грудні 2020 року стало відомо, що Микитась добровільно відшкодував до державного бюджету 50 мільйонів гривень від загальної суми збитків по цьому провадженню  розмірі 81,64 мільйона гривень. Наразі він офіційно є обвинувачуваним по даному провадженню.

Ігор Кушнір очолює ПрАТ “ХК “Київміськбуд” з 25 квітня 2012 року. 80% акцій цієї компаній належать київській територіальній громаді і перебувають в управлінні Київської міськдержадміністрації (КМДА).