Перейти к основному содержанию

Студентам приватних вишів заборонено виїжджати за кордон, – МОН

16.04.2024
Опубликовано в Власть

Picture

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Студентам приватних вишів заборонено перетинати кордон. Таке право мають лише студенти державних і комунальних закладів вищої освіти. Про це йдеться у відповіді Міністерства освіти та науки України на запит hromadske.

У відомстві зазначили, що згідно з Порядком реалізації права на академічну мобільність (постанова КМУ №579), освітні заклади, які беруть участь у програмах академічної мобільності, отримують фінансування для покриття своїх витрат із державного або місцевого бюджету.

Зміни, що вноситься до Правил перетинання державного кордону, стосуються цієї категорії студентів, оскільки саме в такому разі, відповідно до законодавства, державні та комунальні заклади вищої освіти зможуть безоплатно забезпечити учасників академічної мобільності необхідними послугами.

У міністерстві уточнюють, що маються на увазі, зокрема, організаційні, протокольно-інформаційні, консультаційні послуги та послуги з перекладу.

Існують приватні заклади вищої освіти, яким призупинили ліцензії, але які не припинили існування юридичної особи приватного або публічного права.

Якби зміна до постанови стосувалася студентів таких закладів освіти, це могло б створити ризик для незаконного витоку за кордон задля уникнення мобілізації.

2 квітня Кабмін ухвалив постанову, за якою студенти-чоловіки зможуть перетинати кордон під час воєнного стану за умов, якщо вони:

  • віком від 18 до 22 років, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації;
  • навчаються на денній формі в закладах вищої освіти України державної або комунальної форм власності й здобувають ступінь вищої освіти бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямування);
  • є учасниками освітньої академічної мобільності;
  • їдуть на навчання до іноземних закладів освіти строком на 1 семестр.

У МОН зазначили, що це рішення посприяє інтеграції України в європейський простір вищої освіти, відновить можливість "усім студентам" брати участь у програмах академічної мобільності, що дасть змогу здобувати нові знання і досвід.

Підготував: Сергій Дага