Перейти к основному содержанию

Британія надасть Україні новий пакет військової допомоги – Міноборони

22.03.2024
Опубликовано в Власть

Президент України Володимир Зеленський (ліворуч) і прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак. Лондон, 8 лютого 2023 року

Британія надасть Україні новий пакет військової допомоги на 60 млн фунтів стерлінгів (понад 75 млн доларів), до якого увійдуть дрони та протиповітряна оборона, йдеться в повідомленні Міністерства оборони країни.

У відомстві наголосили, що пакет нададуть від Міжнародного фонду для України, яким керує Британія.

За інформацією Міноборони, до пакета увійдуть сучасні розвідувальні дрони, щоб підтримати Збройні сили України.

Також 20 млн фунтів (понад 25 млн доларів) буде передбачено на постачання систем протиповітряної оборони для забезпечення безпеки українського неба, додали у відомстві.

Раніше, 18 березня, Рада міністрів закордонних справ ЄС ухвалила остаточне рішення про виділення додаткових 5 мільярдів євро на військову підтримку України шляхом створення спеціального Фонду допомоги Україні (UAF) в рамках Європейського фонду миру.

Країни посли країн-членів Євросоюзу ухвалили рішення про поповнення на 5 мільярдів євро Європейського фонду миру, з якого країнам-членам відшкодовують кошти за надану Україні зброю.

У січні офіс Жозепа Борреля запропонував реформувати Європейський фонд миру і створити на його базі спеціальний військовий фонд для України. Пропонувалось, що він поглине нинішні активи Європейського фонду миру (близько 6,5 мільярдів євро), й, окрім цього, щороку впродовж наступних чотирьох років поповнюватиметься на 5 мільярдів євро.

Сім безпекових угод у межах декларації про підтримку України, ухваленої у Вільнюсі в липні 2023 року країнами «Групи семи», уже підписали з Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією і Нідерландами.

За даними Офісу президента, Україна на даний час веде схожі переговори з вісьмома країнами: США, Японією, Румунією, Норвегією, Іспанією, Грецією, Фінляндією, Латвією, а також з ЄС.

Форум