Перейти к основному содержанию

Вихід громади з паралічу або Як у Бородянці голову ради обирали

27.11.2023
Опубликовано в Власть

Вихід громади з паралічу або Як у Бородянці голову ради обирали

Через понад півтора роки після деокупації столичного регіону Бородянка й досі дивує надповільними темпами відбудови. Усе тому, що ця громада фактично стала землею розбрату для місцевих політиків і чиновників. Останні два місяці робота ради Бородянки була паралізована: секретаря звільнили, голову ОТГ відсторонили ухвалою суду. Зрештою депутатам таки вдалося скликати сесію та обрати нову керівницю. Подробиці читайте в матеріалі "Моєї Київщини"

Почнемо з того, як так сталося, що Бородянська громада два місяці не мала керівництва. Персона перша – ексголова громади Олександр Сахарук. Нині вже двічі відсторонений із посади. Уперше в січні 2022 року: тоді за дострокове припинення повноважень Сахарука проголосували депутати Бородянської ОТГ. Вони ж обрали в.о. голови чинного на той час секретаря ради Георгія Єрка, який в подальшому керував громадою приблизно півтора роки.

У лютому 2023 року суд визнав відставку Сахарука протиправною та поновив останнього на посаді. Після повернення Сахарук усіляко прагнув звільнити Єрка з "теплого" місця секретаря ради. Та зробити це вдалося аж 6 вересня цього року (14 депутатських голосів "за").

Але в жовтні цього року Касаційний суд удруге відсторонив Сахарука з посади. Судді задовольнили позов секретаря ради Георгія Єрка, який запевняв, що поновлення Сахарука на посаді може спричинити соціальну напругу та погано вплинути на участь Бородянки у реалізації експериментального проєкту з відновлення міста. Протистояння Сахарука і Єрка було сприйнято багатьма через призму боротьби за контроль над грошами з відновлення Бородянки. Найсмішніше, що обидва персонажа орієнтуються на екснардепа-"регіонала" Ярослава Москаленка. Як би там не було, але Бородянка залишилася і без секретаря, і без голови.

Читати більше: Безвладдя в Бородянці: які подальші сценарії розвитку подій

Для відновлення роботи ради потрібно було щонайменше обрати секретаря. Але скликання сесії виявилося завданням із зірочкою. До слова, приклав руку до цього і сам Олександр Сахарук, який називав усі намагання депутатів зібратися на засідання "псевдосесіями" та "захопленням влади". Так що у Бородянці і далі панувало безвладдя.

Зрештою 13 листопада таки відбулося засідання Бородянської селищної ради, під час якого шляхом таємного голосування (19 із 19 присутніх "за") обрали секретаря та в.о. голови громади – представницю політичної сили "Нові обличчя" Ірину Захарченко.

Поява нової фігури викликало цікаву реакцію у місцевого політичного "бомонду". Так, ще 4 листопада народна депутатка від 96 виборчого округу (до якого входить і Бородянка) Ольга Василевська-Смаглюк опублікувала в себе на сторінці у Facebook інформацію, що голова Київського обласного партійного осередку "Слуги народу" Мотовиловець видав своїй фракції в Бородянці директиву голосувати за Захарченко.

Тоді ж Ольга Василевська-Смаглюк запевнила, що таке рішення – це плювок тим, хто голосував за президентську партії на виборах-2019:

Не маю ніякого відношення до цього сорому. Продати партію і всю Бородянку тому, хто давав інтерв’ю Аллатра, яку зараз розслідує Служба Безпеки України, яка підтримувала збройну агресію, раділа обстрілам – це прям треш і плювок людям, які віддавали свої голоси за "Слугу народу" у 2019 році, сподіваючись на зміни та справедливість.

На такі слова нардепки різко відреагував керівник політичної сили "Нові обличчя" Володимир Карплюк, зауваживши, що головна причина місцевих політичних інтриг – це намагання Василевської-Смаглюк взяти під контроль відбудову Бородянської громади:

Скільки фірмам, наближених до таких депутаток, потрібно ще нагребти підрядів, щоб нарешті нажертися бюджетних коштів?

Такі, як Смаглюк та її керівник Дубінський – підводять своїми діями та бездіяльність команду чинного Президента.

Пані депутатко, візьміть приклад із Володимира Зеленського і займіться допомогою армії та відбудовою країни замість притаманного вам політичного інтриганства.

Ми добре памʼятаємо намагання спільно з Дубінським виторговувати ірпінські комунальні підприємства в замін на вашу політичну прихильність.

Політика для вас бізнес. Але відновлення – це не політика.

Ви не потрібні Бородянці. Потяг йде без вас та без Дубінського. У вас інший потяг. Потяг до грошей.

Попри всі ці публічні чвари, місцеві депутати Бородяки скликали сесію. Але відбулася вона не без ексцесів. "Усе, як у буремні 90-ті. У супроводі тітушок, нацполу і СБУ", – описала події нардепка Ольга Василевська-Смаглюк. Доєднався до таких висловлювань і ексочільник громади Олександр Сахарук:

У Бородянці відбувалось різне, але таке групове згвалтування Закону – вперше. У цьому треші немає місцевого самоврядування.Бородянська громада встояла і пережила "асвабадітєлєй" – переживе і цих, своїх благодійників.

У коментарі "Моїй Київщині" Василевська-Смаглюк зазначила, що до неї звернулися мешканці Бородянки, які хотіли потрапити на сесію, але їх не пускали представники Національної поліції:

За моєю інформацією, Національна поліція не тільки спостерігала за дотриманням громадського порядку, але й брала участь у недопущенні людей на сесію. І брала участь у тому, щоб інформувати когось про хід самого засідання і голосування, що в компетенцію представників Національної поліції не входить.

Я звернулася з цим до очільника обласного управління Національної поліції України, на що він мені відповів, що організував службове розслідування. Зокрема установлюють, як діяли поліцейські, чи доповідали вони комусь не про заходи громадського порядку, а саме про результати голосування. Тому що, за моєю інформацією, таки доповідали. Відповідно питання кому, навіщо, із якою метою.

Результати розслідування наразі мені невідомі.

Нардепка-мажоритарниця запевнила, що Захарченко представляє партію "Нові обличчя", яку не безпідставно недостатньо широко і повністю підтримує населення:

Моя позиція наступна – є законно обраний людьми голова селищної ради, питання відсторонення якого зараз розглядається в суді. Будь-які дії політичних сил для того, щоби захопити владу в Бородянці не є коректними. Тому що триває відбудова. Бородянка показує дуже погані показники бюджету місцевого і погані показники відбудови. Люди зацікавлені в тому, щоби процес відбудови тривав. Як на мене, представники певної політичної сили (я зараз про партію "Нові обличчя") зацікавлені в тому, щоби освоїти бюдждет на відбудову. У цьому вся суть їхньої боротьби за Бородянку. Про людей ніхто не турбується і їхньої думки ніхто не питає.

Є й інша сторона медалі. Присутній на сесійному засіданні нині вже екссекретар ради Георгій Єрко розповів, що жодних порушень із боку поліцейських не було та голосування за Захарченко відбувалося відповідно до закону та регламенту:

Прийшло 19 депутатів (майже всі фракції), зареєструвалися, була кабінка, затверджений бюлетень. Національна поліція навпаки вела себе дуже коректно. Правоохоронці допомагали депутатам пройти на свої робочі місця, оскільки деякі активісти не пускали депутатів у сесійну залу. Перегородили прохід столом, за який самі й сіли. Нацполіція не застосовувала сили щодо активістів і допомагала депутатам виконувати їхню роботу.

Єрко додав, що обрання секретаря та в.о. громади – це ніби крига, що врешті скресла в Бородянці:

Наразі в раді є людина, яка має право підписувати бухгалтерські документи і документи, які сьогодні заходять на селищну раду і вкрай необхідні сьогодні для того, щоб почався процес відбудови. Уже було три пленарні засідання, були розглянуті всі питання, винесені на 42 позачергову сесію, а також провели ще одне сесійне засідання, де розглянули більше 180 питань, які вкрай необхідні були для життєдіяльності громади і щоб люди могли отримати субвенції з обласного бюджету, зробили перерозподіл по освітній сувенції. Словом, плідно попрацювали.

Новообрана керівниця Бородянської громади (із офіційним статусом в.о.) Ірина Захарченко стверджує, що її обрання було абсолютно законним, тож вона вже приступила до роботи, якої вкрай багато:

Згідно з регламентом, секретаря ради можуть обрати депутати. Депутати ініціювали скликання сесії. Упринципі будь-хто із депутатів міг стати секратарем ради. У нас було три претенденти. Окрім мене, це були Олег Бульбанюк і Таїсія Баскакова. Обрали мене секретарем та в.о. голови громади. Усе згідно з законодавством.

Перше, що робитиму на посаді, – займатимусь відбудовою. У нас майже 4 тисячі зруйнованих об’єктів. Роботи дуже багато.

Утым, наразі триває судова тяганина щодо поновлення Сахарука на посаді. Чи виграє від його повернення громада? Зважаючи на попередній досвід, навряд чи. Чи виграють мешканці Бородянки від чинного керівництва? Покаже час.