Перейти к основному содержанию

Чотирьом військовослужбовцям рф повідомили про підозру за вбивство охоронця супермаркету у Бучі

14.09.2023
Опубликовано в Обзоры

Чотирьом військовослужбовцям рф повідомили про підозру за вбивство охоронця супермаркету у Бучі

Вдалося ідентифікувати військовослужбовців рф, які вбили охоронця "Новусу" в Бучі

Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на пресслужбу Офісу Генпрокурора.

Двом командирам, заряджаючому самохідних артилерійських гармат та старшому розвіднику-далекомірнику 1-ї самохідної артилерійської батареї у складі 76-ї десантно-штурмової дивізії рф інкримінують вчинення порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України).

За даними слідства, 27 лютого 2022 року під час руху колони російських військ по Бучі, старший офіцер самохідної артбатареї віддав наказ підлеглим військовослужбовцям рф по всім бойовим машинам батареї. Через радіозв’язок він наказав ідентифікувати всіх, хто був одягнений у чорний одяг, як ворогів. Через те, що в наказі не було дотримано принцип розрізнення, командир батареї порушив норми міжнародного гуманітарного права. Його підлеглі військовослужбовці зс рф, отримавши злочинний наказ, погодилися його виконати. При цьому спиралися на принцип кругової поруки у військовому формуванні.

Потім військовослужбовці 1-ї самохідної артилерійської батареї помітили біля магазину "Новус" чоловіка. Він був одягнений у службовий одяг чорного кольору з позначенням "Охорона Новус". Охоронець не мав зброї та не становив жодної загрози для окупантів. Проте на виконання злочинного наказу командира вони відкрили вогонь із автоматичної вогнепальної зброї по цивільному.

Уеаслідок дій російських військових чоловік отримав поранення, від якого помер.

У даному кримінальному провадженні раніше було повідомлено про підозру військовополоненому із зазначеного військового формування рф. Йому інкриміновано вчинення аналогічного кримінального правопорушення.

Нагадаймо, що військового рф судитимуть за крадіжку майна під час окупації Київщини.