Перейти к основному содержанию

Фактор небезпеки в списку перешкод для ведення бізнесу в травні піднявся на 4 місце,

19.06.2023
Опубликовано в Обзоры

фоп,іт,бізнес,офіс,підприємці

Частка підприємств, які вказали на небезпеку роботи серед основних перешкод для бізнесу , у травні зросла на 7 процентних пунктів (п.п.) – до 32%.

"Зрозуміло, що збільшення кількості ракетних ударів, не їхня якість, а саме психологічний вплив, вплинули на бізнес. Звичайно, є свої відмінності у регіонах", – сказала виконавча директорка Інституту економічних досліджень Оксана Кузяків під час презентації результатів 13 щомісячного опитування підприємств "Український бізнес під час війни", передає Інтерфакс-Україна.

Унаслідок цього фактор небезпеки в списку перешкод для ведення бізнесу в травні піднявся з 7 на 4 місце. Найсильніше на цей фактор у регіональному розрізі вказували респонденти у Запорізькій, Полтавській, Дніпропетровській та Миколаївській областях.

Водночас топ-3 перепон для ведення бізнесу залишається незмінним другий місяць поспіль. Очолює його зростання цін на сировину та матеріали: ця проблема заважала 59% опитаних у травні (68% у квітні). Слідом ідуть труднощі з перевезенням сировини чи готових товарів на території України – 38% (43% місяцем раніше) та зменшення попиту на продукцію – 36% (37% у квітні).

Як зазначили фахівці ІЕД, у травні дещо зріс відсоток підприємств, які мали проблеми з електропостачанням – на 3 в.п., до 32%.

Водночас, розрив ланцюгів поставок опустився з четвертого на шосте місце у рейтингу перешкод: це завадило 30% підприємств. Також знизилися скарги на "нестачу робочої сили": тепер це сьома за важливістю проблема з показником 29%.

Наголошується, що корупція не є суттєвою проблемою, вона завадила лише 2% опитаних (4% у квітні), а блокування податкових накладних було проблемою для 6% (4% місяцем раніше).

Водночас збільшилася частка підприємств, які не планують зростання виробництва протягом найближчих двох років – з 63,4% до 71,4%. Планують звузити діяльність 4,1% проти 6,9% у квітні, тоді як розширити – 24,4% порівняно з 29,7% місяцем раніше.

У найближчі три-чотири місяці зростання виробництва планують 48,9%, це на 1,3 п.п. менше, ніж у квітні. Частка підприємств, які планують зберегти обсяги виробництва, збільшилася з 43,8% у квітні до 47% у травні.

В ІЕД наголосили, що лише 2% опитаних підприємств не працюють (3% у квітні) і лише 2% підприємств працюють із завантаженням менше 25%. Частка підприємств, що працюють майже на повну потужність (75%-99%), зросла на 5 п.п. – до 49% у травні, 8% підприємств працюють на повну потужність і цей показник залишається незмінним другий місяць поспіль.

За даними дослідження, вперше за 2023 рік зменшився портфель замовлень опитаних підприємств: середній термін нових замовлень знизився з трьох до двох місяців. Частка підприємств, які мають замовлення до двох місяців, зросла з 44% у квітні до 52% у травні.

Щодо зайнятості робочої сили, вона залишається майже без змін: планують зростання зайнятості 5,2% підприємств, скоротити кількість працівників планують 3,6%.

Труднощі з пошуком кваліфікованих працівників у травні зазнавали 24% респондентів, що на 2,9 п.п. менше, ніж у квітні. Простіше шукати таких працівників стало 3,1% опитаних із 4,3% у квітні. Некваліфікованих працівників важко знайти 14,3% опитаних проти 13,7% місяцем раніше.

В опитуванні взяло участь 563 підприємства різних розмірів із 22 регіонів України, він проходив з 16 по 31 травня.